Primul avion al Guvernului canadian care transporta refugiati sirieni a ajuns in Toronto joi seara, iar pasagerii au fost intampinati de Justin Trudeau, care depune in continuare eforturi pentru a-si indeplini promisiunea de a primi 25.000 de refugiati sirieni pana la finalul lunii februarie.

Cei 163 de refugiati sirieni au sosit in Canada cu un avion militar, in contextul unei dezbateri intense care se desfasoara in Occident privind masurile care trebuie luate pentru oamenii care fug de violenta de Orientul Mijlociu, relateaza Associated Press in pagina online.

Primul avion militar a ajuns in Toronto inainte de miezul noptii si un altul va ateriza la Montreal sambata. Aeronavele vor transporta in total aproximativ 300 de refugiati sirieni, scrie MEDIAFAX.

"Este o noapte minunata, cand reusim sa aratam ceea ce inseamna Canada nu doar printr-un un avion plin cu noi canadieni, reusim sa aratam lumii cum ne deschidem inimile si ii intampinam pe oamenii care fug de situatii extraordinar de dificile", a spus premierul Justin Trudeau.

Toti cei zece premieri provinciali ai Canadei sustin primirea refugiatilor, iar membrii opozitiei, inclusiv Partidul Conservator, au participat la intampinarea acestora de joi seara.

"Ei coboara din avion in calitate de refugiati, dar ies din acest terminal ca rezidenti permanenti ai Canadei, cu numere de asigurari sociale, carduri de sanatate si cu o sansa de a deveni canadieni cu drepturi depline", a spus Trudeau.

"Acesta este un lucru pe care il putem face in aceasta tara pentru ca definim un canadian nu pe baza culorii pielii, a limbii, religiei sau trecutului, ci printr-un set de valori impartasite, aspiratii, sperante si vise pe care nu doar canadienii, ci oamenii din intreaga lume ar trebui sa le impartaseasca", a adaugat acesta.

"Bun venit in Canada", alaturi de traducerea in limba araba "Ahlan wa sahlan", era titlul de joi, aparut pe prima pagina a celei mai mari publicatii canadiene, Toronto Star. "Veti gasi locul putin mai mare decat Damasc sau Alep, si mult mai racoros. Dar prietenos. Suntem un oras care isi pretuieste diversitatea; aceasta reprezinta puterea noastra", era scris in editorialul de pe aceasta pagina.

Citeste si:
De ce a întors Tavi Colen un avion la sol: Am întrebat dacă am murit
De ce a întors Tavi Colen un...

Liberalul Justin Trudeau a fost investit pe data de 4 noiembrie in functia de premier al Canadei. Noul guvern liberal condus de acesta a anuntat la finalul lunii trecute ca tara sa va primi 10.000 de refugiati sirieni pana la finalul lunii decembrie, si alti 15.000 in ianuarie si februarie. Trudeau promisese initial sa le primeasca pe toate cele 25.000 de persoane inainte de finalul anului, insa, potrivit ministrului Securitatii Publice, Ralph Goodale, prelungirea datei este cauzata de exigentele sanitare si de securitate.

Justin Trudeau, fiul regretatului premier liberal Pierre Trudeau, a promis de asemenea o "guvernare a Cabinetului" mai putin autoritara, dupa aproximativ zece ani de guvernare conservatoare sub conducerea lui Stephen Harper. Acesta din urma a refuzat sa primeasca mai multi refugiati sirieni, in pofida difuzarii fotografiei cu micul sirian de trei ani, Aylan, gasit mort pe o plaja din Turcia, in urma naufragiului unei ambarcatiuni cu imigranti ce incercau sa ajunga in Grecia. Copilul avea rude in Canada.

Citeste si:
Peste 5,2 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul...
Peste 5,2 milioane de...

In contrast, administratia Obama planuieste sa primeasca 10.000 de refugiati sirieni in cursul anului urmator, insa mai multi guvernatori republicani au incercat sa impiedice sosirea refugiatilor sirieni in statele lor, in urma atacurilor mortale din Paris si California, comise de extremistii islamici. Candidatul republican la alegerile prezidentiale Donald Trump a provocat un scandal mondial prin propunerea de interzicere temporara a accesului musulmanilor in Statele Unite.

Canada se mandreste de mult timp cu deschiderea usilor pentru solicitantii de azil. Aceasta tara a transportat cu avionul peste 5.000 de persoane din Kosovo la sfarsitul anilor 1990, peste 5.000 din Uganda in 1972 si a primit 60.000 de vietnamezi in perioada 1979-1980. Peste 1,2 milioane de refugiati au ajuns in Canada de la Al Doilea Razboi Mondial.

Citeste si:
Forțele Aeriene Regale Canadiene își încep misiunea de poliție...
Forțele Aeriene Regale...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.