Vladimir Putin a cerut guvernului de la Moscova sa dea in judecata Ucraina, daca tara nu va plati in aceasta luna o datorie de 3 miliarde de dolari catre Rusia.

Putin a reamintit totodata ca Rusia este gata sa sprijine Ucraina si sa imparta riscurile cu Statele Unite, Europa si FMI.

"Au trecut patru ani, mai mult decat suficient pentru a tine sub control riscurile. Nu inteleg asta. Mi-am dat acordul sa dam in judecata Ucraina", a spus Putin.

Autoritatile de la Moscova au anuntat ca sunt dispuse la restructurarea datoriei de 3 miliarde de dolari a Ucrainei catre Rusia, daca vor beneficia de garantii din partea Statelor Unite, Uniunii Europene sau a unor institutii financiare internationale, chiar daca Ucraina nu s-a adresat direct autoritatilor ruse in aceasta problema. Datoriile Ucrainei totalizeaza 70 de miliarde de dolari, dintre care 40 de miliarde catre institutiile financiare internationale.

In luna noiembrie, presedintele Putin a declarat ca Moscova este dispusa sa permita Ucrainei sa depaseasca termenul limita de rambursare a datoriei de 3 miliarde de dolari, care expira in aceasta luna, cu conditia sa plateasca 1 miliard de dolari pe an, in perioada 2016-2018.

Autoritatile din Rusia au refuzat sa participe la un acord de restructurare a datoriilor Ucrainei, convenit cu creditorii de autoritatile de la Kiev. Rusia, care detine obligatiuni ucrainene in valoare de 3 miliarde de dolari, scadente pe 20 decembrie, nu a participat, in octombrie, la votul referitor la reducerea cu 20% a valorii datoriilor ucrainene si prelungirea cu patru ani de maturitatilor.

Rusia a cumparat obligatiuni de 3 miliarde de dolari de la guvernul fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici cu putin timp inainte ca acesta sa fie inlaturat de la putere, la inceputul anului 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.