Italia a refuzat sa sustina prelungirea cu sase luni a sanctiunilor economice impuse de catre Uniunea Europeana Rusiei din cauza implicarii Moscovei in conflictul din Ucraina, in pofida unui acord de principiu in acest sens al liderilor UE la summitul G20 de luna trecuta.

Aceasta decizie a Romei i-a luat prin surprindere pe unii oficiali de la Bruxelles, in contextul in care ambasadorii celor 28 de state membre ale Uniunii urmau sa aprobe miercuri aceasta prelungire a sanctiunilor, o decizie care se ia insa prin consens.

Diplomati italieni au declarat ca ei doresc negocieri suplimentare, eventual la summitul UE de saptamana viitoare. In opinia lor, este necesar ca Uniunea sa coopereze cu Rusia in gasirea unei solutii la conflictul din Siria.

Ministrii de Externe italian si rus urmeaza sa se intalneasca joi la Roma. Sanctiunile impuse de UE Rusiei in criza ucraineana urmeaza sa expire la sfarsitul lui ianuarie. Italia si unele state Europa de Sud sunt reticente fata de o mentinere a acestor sanctiuni, care au afectat puternic economia rusa. Ele au fost impuse Moscovei la jumatatea lui 2014, dupa anexarea Crimeei, in martie, si din cauza sustinerii separatistilor prorusi din estul Ucrainei si vizeaza, intre altele industriile bancara, petroliera si a Apararii.

Polonia, tarile baltice si unele state din Europa de Est sunt cele mai aprige sustinatoare ale acestor sanctiuni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.