Candidatul cel mai bine plasat, potrivit sondajelor, in cursa republicana in vederea alegerilor prezidentiale americane din 2016 Donald Trump a indemnat luni la interzicerea accesului musulmanilor in Statele Unite.

"Donald Trump indeamna la oprirea totala si completa a intrarii musulmanilor in Statele Unite, pana cand alesii din tara noastra inteleg ce se intampla", scria luni echipa sa de campanie intr-un comunicat intitual "Comunicat al lui Donald Trump pentru impiedicarea imigratiei musulmane", citat de AFP.

La un miting in South Carolina, doar cateva ore mai tarziu, Trump a repetat acest indemn in aclamatiile multimii, potrivit BBC.

Casa Alba denunta un indemn "total contrar" valorilor americane

Reactiile Casei Albe si unor republicani au fost prompte.

Un consilier de rang inalt de la Casa Alba a denuntat luni propunerea lui Trump de interzicere a intrarii musulmanilor pe teritoriul american drept "total contrara valorilor noastre americane" si intereselor in domeniul securitatii nationale.

"Bill of Rights (primele zece amendamente ale Constitutiei americane) prevede respectarea libertatii religioase", a declarat pentru CNN Ben Rhodes, unul dintre consilierii de rang inalt ai presedintelui Barack Obama in domeniul Politicii Externe.

Republicanul Jeb Bush, care candideaza si el la presedintie, a apreciat ca omul de afaceri newyorkez nu este "zdravan".

Trump face aceste afirmatii in contextul in care americanii inca nu au uitat atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, un cuplu musulman, despre care se crede ca era radicalizat de o vreme, a deschis focul saptamana trecuta intr-un centru de sanatate, la San Bernardino, unde a ucis 14 persoane.

Presedintele Barack Obama a sustinut duminica un discurs in Biroul Oval, in urma acestui atac, in care i-a indemnat pe americani sa nu se lasa prada unor disensiuni.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Aproximativ 25% dintre musulmanii din Statele Unite considera justificata violenta impotriva Americii, potrivit unui sondaj al Center for Security Policy, un grup de reflectie conservator, se arata in comunicatul emis luni de echipa lui Trump. "Fara sa ne uitam la diverse sondaje, este evident pentru toata lumea ca ura este dincolo de orice intelegere. De unde vine aceasta ura si de ce - va trebui sa determinam", se arata in comunicat.

"Pana cand nu vom fi capabili sa determinam si sa intelegem aceasta problema si amenintarea periculoasa (sic!) pe care o reprezinta, tara noastra nu poate sa fie victima unor atacuri oribile comise de catre persoane care cred doar in jihad si care nu au niciun simt al ratiunii sau respect fata de viata umana", se mai arata in acest text.

Trump antreneaza din nou Partidul Republican, in campania sa, intr-o pozitie antiimigratie si a unui asa-zis "drept prin nastere", comenteaza BBC.

Citeste si:
Rusia, decizie de ultimă oră! A decis interzicerea intrării pe...
Rusia, decizie de ultimă oră!...

Prin indemnul a opri intrarea musulmanilor in Statele Unite - aparent inclusiv in scopuri turistice -, el impune un nou jalon care-i va obliga pe contracandidatii republicani sa i se alature sau sa riste o furie dispretuitoare.

Trump a fost ridiculizat, atunci cand si-a lansat campania pentru fotoliul de la Casa Alba acuzandu-i pe mexicani ca-si trimit "violatorii si criminalii" in Statele Unite, insa aceste declaratii xenofobe i-au adus puncte in sondaje.

El a fost aspru criticat dupa ce a sugerat ca unele moschei ar trebui sa fie inchise, iar musulmanii din Statele Unite monitorizati, dar astfel si-a consolidat statutul de favorit al republicanilor. Pana la urma aceste pozitii extremiste au ajuns sa fie larg acceptate de catre colegii de partid impotriva carora candideaza.

Acum este condamnat pentru propunerea de inchidere a frontierelor. A mers prea departe? Poate, mai comenteaza BBC, care adauga ca, in pofida acestui lucru, presa scrie ca sustinatorii sai au salutat aceasta ultima declaratie. Cam aceasta este atmosfera campaniei republicane prezidentiale pana in prezent, puncteaza postul britanic.

Citeste si:
Musulmanii din România sărbătoresc Kurban Bayram. Ce semnifică...
Musulmanii din România...

Intrebat de publicatia The Hill daca propunerea sa ii vizeaza si pe americanii musulmani care s-ar putea afla in strainatate in prezent, un purtator de cuvant al magnatului in domeniul imobiliar a raspuns ca "Domnul Trump spune ca toti".

Afirmatiile lui Trump suna mai degraba ca ale sefului unui grup de linsaj decat ale unui candidat la presedintie, apreciaza Nihad Awad, directorul Consiliului pentru Realatii Americano-Islamice.

Imediat dupa publicarea comunicatului, rivalul republican al lui Trump, Ben Carson, i-a indemnat pe toti vizitatorii Statelor Unite "sa se inregistreze si sa fie monitorizati" in timpul sederii. Insa "nu suntem si nu preconizam sa fim selectivi in privinta religiei", a declarat un purtator de cuvant al lui Carson.

Alt candidat republican, senatorul Lindsey Graham, i-a indemnat pe contracandidati sa condamne afirmatiile lui Trump, ceea ce au facut.

Guvernatorul Chris Christie din New Jersey a denuntat o "pozitie ridicola", Carly Fiorina o "exagerare periculoasa", senatorul Marco Rubio din Florida o declaratie "ofensatoare si ciudata", iar guvernatorul John Kasich din Ohio o "dezbinare scandaloasa". Senatorul Ted Cruz din Texas a spus ca asta "nu este politica mea".

Democratii au reactionat si ei. Fostul guvernator al statului Maryland Martin O'Malley a denuntat "un demagog fascist", iar senatorul Bernie Sanders din Vermont un "demagog". Favorita in cursa democrata Hillary Clinton a denuntat, la randul ei, afirmatiile lui Trump drept "condamnabile, pline de prejudecati si de dezbinare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.