Iranul a testat o noua racheta balistica cu raza medie de actiune luna trecuta, incalcand doua rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU, au denuntat luni doi oficiali americani, relateaza Reuters in pagina electronica.

Testul a avut loc pe 21 noiembrie, au declarat cei doi oficiali sub protectia anonimatului. Racheta a survolat teritoriul iranian, a precizat unul dintre ei.

Surse din cadrul unor servicii occidentale de informatii au declarat anterior, luni, citate de Fox News, ca testul a avut loc langa Chabahar, un oras-port iranian situat in apropiere de frontiera cu Pakistanul.

Toate testele de rachete balistice iraniene sunt interzise printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU adoptate in 2010, care ramane valida pana la implementarea acordului in domeniul nuclear incheiat de regimul de la Teheran cu sase mari puteri.

Potrivit acestui acord, incheiat pe 14 iulie, cele mai multe dintre sanctiunile impuse Iranului urmeaza sa fie anulate, in schimbul unei limitari a programului nuclear iranian. Potrivit unei rezolutii care aproba acest acord, adoptate pe 20 iulie, Iranul este "indemnat" sa se abtina de la orice activitate in domeniul rachetelor balistice menita sa-i ofere armament nuclear pe o perioada de inca opt ani, scrie MEDIAFAX.

Statele Unite, Marea Britanie, Franta si Germania au indemnat in octombrie Comisia pentru sanctiuni impuse Iranului din cadrul Consiliului de Securitate sa ia masuri cu privire la un test de racheta efectuat de catre iranieni in aceeasi luna. Ele au denuntat, de asemenea, o incalcare a sanctiunilor impuse Republicii islamice de catre ONU. Pana in prezent, Comisia nu a adoptat nicio masura.

Mai multi diplomati din cadrul Consiliului de Securitate al ONU au declarat luni, sub protectia anonimatului, ca nu au primit nicio instiintare oficiala, de la notificarea din octombrie, cu privire la vreo noua presupusa incalcare a sanctiunilor impuse de cattre ONU Iranului in domeniul rachetelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.