Israelul a testat in secret modalitati de a invinge sistemul avansat de aparare antiaeriana S-300, mobilizat de Rusia in Orientul Mijlociu, care ar putea limita capacitatea statului evreu de a ataca Siria sau Iranul, au declarat surse militare si diplomatice, citate de Reuters in pagina online.

Sursele au afirmat ca un sistem rus de aparare antiaeriana S-300, vandut Ciprului in urma cu 18 ani, dar stationat in prezent pe insula greaca Creta, a fost activat in timpul unor exercitii comune efectuate de Fortele aeriene ale Greciei si Israelului, in aprilie-mai anul acesta. "O parte din exercitii a implicat manevre ale avioanelor israeliene impotriva sistemelor antiaeriene elene", a declarat o sursa. Alte doua surse au precizat ca printre sistemele activate s-a aflat si cel de tip S-300 din Creta.

Activarea a permis avioanelor de razboi israeliene sa testeze modul cum functioneaza sistemul S-300, strangand date despre radarul sau puternic si despre cum poate fi ocolit, scrie MEDIAFAX.

Potrivit unei surse regionale din domeniul apararii, Grecia a activat sistemul la cererea Statelor Unite, principalul aliat al Israelului, cel putin o data in ultimul an. Deocamdata nu se stie daca Israelul a impartasit informatiile stranse cu aliatii sai.

Israelul este ingrijorat de planurile Rusiei de a furniza sisteme S-300 Iranului. De asemenea, Israelul sustine ca Egiptul a achizitionat o varianta a acestui sistem. In plus, israelienii sunt ingrijorati de anuntul facut luna trecuta de Moscova, potrivit caruia va mobiliza sistemul S-300 sau pe cel mai avansat S-400 in Siria, dupa ce Turcia a doborat un bombardier rus.

Israelul a bombardat obiective din Siria ocazional si se teme sa nu fie implicat in vreun incident cu fortele ruse din aceasta tara. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a intalnit cu presedintele rus, Vladimir Putin, cel putin de doua ori in ultimele saptamani, pentru a discuta modalitati de a evita accidentele.

Rusia a initiat pe 30 septembrie raiduri aeriene in Siria, pentru sustinerea regimului Bashar al-Assad. Moscova sustine ca ataca exclusiv pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic, desi opozitia siriana si NATO acuza Rusia ca au bombardat pozitii insurgente.

Citeste si:
Soția lui Mihai Petre, secretul unui trup de invidiat la 41 de ani....
Soția lui Mihai Petre,...

Statele Unite si alte tari occidentale ofera sustinere fortelor armate ale opozitiei siriene in tentativa de inlaturare a presedintelui Siriei, Bashar al-Assad. Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 250.000 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.