Barack Obama si-a expus duminica strategia privind o infrangere a Statului Islamic (SI), dar fara sa prezinte vreo schimbare in politica Statelor Unite in lupta impotriva a ceea ce a catalogat drept o "noua faza" a amenintarii teroriste, dupa atacul armat din California, relateaza Reuters online.

Intr-un rar discurs pe care l-a sustinut in Biroul Oval, seful statului a incercat sa linisteasca o opinie publica americana tot mai ingrijorata in legatura cu lupta impotriva jihadismului, care pana nu demult parea sa se poarte in strainatate. Insa aceste declaratii nu au reusit sa-i calmeze pe criticii sai republicani, care-l acuza de mult timp ca subestimeaza puterea militantilor.

Pe un ton masurat, el si-a folosit cele 14 minute al interventiei televizate pe postul national pentru a trasa, cu atentie, o linie intre ceea ce va face si ce nu va face. Obama s-a angajat, de exemplu, sa-i "vaneze pe conspiratorii teroristi" oriunde s-ar afla. Insa "nu trebuie sa ne lasam atrasi din nou intr-un razboi terestru indelungat si costisitor in Irak si Siria", a subliniat el.

Obama a sustinut acest discurs la patru zile dupa ce Syed Rizwan Farook, in varsta de 28 de ani, nascut in Statele Unite, si sotia sa pakistaneza Tashfeen Malik, in varsta de 29 de ani, au deschis focul in timpul unei petreceri a unor functionari publici la San Bernardino, in California, omorand 14 oameni. Cuplul a fost ucis cateva ore mai tarziu intr-un schimb de focuri cu politia.

El a condamnat atacul drept "un act terorist menit sa omoare oameni nevinovati". Dar, in opinia sa, drama de la San Bernardino a aratat ca "amenintarea terorista a evoluat intr-o noua faza", in contextul in care SI a folosit Internetul pentru a "otravi mintile" unor potentiali atacatori.

Presedintele american a facut totodata o legatura intre securitatea nationala si necesitatea unui control asupra armelor de foc in urma acestui ultima atac armat in masa, scrie MEDIAFAX.

Politia federala (FBI) ancheteaza acest atac in stil paramilitar din California ca fiind inspirat de catre SI, care detine controlul asupra unor bucati vaste din Siria si Irak si care si-a extins operatiunile in afara fiefului din Orientul Mijlociu, incusiv printr-o complicitate in atacurile de la Paris, de pe 13 noiembrie, soldate cu 130 de morti.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Insa Obama, a carui retinere contrasteaza puternic cu declaratiile inflacarate ale presedintelui francez Francois Hollande de dupa atacurile de la Paris, care a promis un raspuns "nemilos", a sbliniat ca nu exista nicio dovada a faptului ca atacul din California a fost comis de catre vreo grupare militanta din strainatate sau ca ar face parte dintr-un complot intern mai larg.

Cu toate acestea, el a incercat sa arate ca administratia gestioneaza criza, in pofida noilor probleme ridicate de apararea tarii fata de extremismul intern. "Amenintarea terorismului este reala, dar o vom depasi", a subliniat presedintele american.

Criticii republicani ai lui Obama, inclusiv candidatii republicani in alegerile prezidentiale, i-au atacat imediat discursul, al treilea pe care l-a sustinut in Biroul Oval de cand a fost ales presedinte, in ianuarie 2009.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

"Oamenilor le este frica si nu doar din cauza acestor atacuri, ci si din cauza unui sentiment tot mai puternic potrivit caruia avem un presedinte care este complet coplesit de ele", a declarat pentru Fox News senatorul Marco Rubio din Florida, un candidat la obtinerea investiturii republicane in vederea alegerilor prezidentiale din noiembrie 2016.

Apel la Silicon Valey si relansarea dezbaterii cu privire la viata privata online

Obama a indemnat in discursul sau Silicon Valley sa ajute in raspunsul la amenintarea reprezentata de catre gruparile militante care folosesc social media si comunicatiile electronice pentru a planifica si promova volenta, relansand astfel o dezbatere cu privire la viata privata online.

El s-a folosit totodata de aceasta ocazie pentru a pleda, din nou, in favoarea controlului asupra armelor de foc, un subiect in care intampina opozitia republicanilor, in pofida numeroaselor atacuri armate comise in timpul presedintiei sale. "Este necesar, de asemenea, sa ingreunam posibilitatea ca oamenii sa cumpere arme puternice de asalt ca cele folosite la San Bernardino", a indemnat Obama. "Ceea ce putem face - si trebuie sa facem - este sa facem asa incat sa fie mai greu ca ele sa ucida", a adaugat el. Un oficial de rang inalt din cadrul administratiei a declarat ca presedintele nu intentioneaza sa viziteze imediat San Bernardino.

Citeste si:
Amenintari teroriste in Macedonia de Nord. Romanii, sfatuiti sa...
Amenintari teroriste in...

Totodata, Obama a atras atentia in legatura cu o reactie exagerata fata de amenintarea militanta interna.

"Nu ne putem intoarce unii impotriva altora si sa permitem ca aceasta lupta sa fe definita ca un razboi intre America si islam", a spus el, referindu-se la retorica incendiara a candidatului republican la presedintie Donald Trump, criticat pentru ca exploateaza aceste frici impotriva comunitatii musulmane.

Avand in vedere ca acest cuplu din California nu se afla pe "radarul" securitatii nationale americane inainte sa lanseze atacul armat de miercuri, Obama se confrunta cu provocarea de a convinge publicul american de faptul ca face tot ceea ce poate in fata evolutiei amenintarii militante.

Exista tot mai multe probe care arata ca acest cuplu erau niste "lupi singuratici" care ar fi fost radica;izat de propaganda SI si care apoi ar fi actionat independent, ceea ce a ingreunat si mai mult ca autoritatile sa-i depisteze.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Masacrul de saptamana trecuta, in cazul in care se va dovedi ca a avut legaturi sau a fost motivat de catre militantismul islamist strain, ar fi cel mai sangeros incident de acest tip comis pe teritoriul american, in timpul presedintiei lui Obama, de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

Obama a sustinut acest discurs in contextul unor presiuni tot mai mari din partea republicanilor si chiar a unor democrati in vederea unui raspuns mai dur fata de SI, in contextul in care atacul de la San Bernardino a provocat temeri in randul americanilor cu privire la amenintarea unor noi atacuri in Statele Unite.

Obama a sustinut ultimul discurs in Biroul Oval - un simbol al puterii presedintelui - in august 2010, cand a salutat incheierea operatiunilor americane de lupta in Irak, una dintre cele mai importante promisiuni pe care le-a facut in campania electorala.

Insa politica sa a fost modificata din cauza ascensiunii meteorice a Statului islamic.

Obama a mobilizat, de la sfarsitul anului trecut, aproximativ 3.500 de militari americani in Irak, intr-o misiune de formare si consiliere. Pentagonul a anuntat saptamana trecuta ca trimite impotriva SI o importanta forta expeditionara, de cateva zeci de membri din cadrul operatiunilor speciale. Insa criticii indeamna la o actiune mai agresiva.

Intre altele, Obama a cerut Congresului sa adopte o lege care sa le interzica celor ce figureaza pe lista Guvernului cu persoane vizate de interdictia de a zbura sa cumpere armament. Acest lucru nu i-ar fi oprit insa pe atacatorii din california, care nu se aflau pe vreo lista guvernamentala in domeniul supravegherii terorismului.

Sursa video: YouTube/ The Daily Conversation


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.