Militantii gruparii teroriste Stat Islamic au afirmat sambata, la postul lor de radio, ca cei doi autori ai atacului armat de miercuri din California, soldat cu 14 morti, erau "sustinatori" ai organizatiei, dupa ce FBI a anuntat oficial vineri ca trateaza cazul ca "act de terorism".

Syed Farook, in varsta de 28 de ani, si sotia sa Tashfeen Malik, in varsta de 27 de ani, au deschis focul miercuri in timpul unei petreceri la un centru de servicii sociale pentru persoane cu dizabilitati din orasul San Bernardino, in statul american California, omorand 14 persoane si ranind grav alte 21.

Cateva ore mai tarziu, politia care ii urmarea pe atacatori a deschis focul asupra unui vehicul de teren, la aproximativ trei kilometri de locul atacului, iar barbatul si femeia, dotati cu arme de asalt, pistoale si haine de lupta, au fost ucisi.

"Ne rugam la Allah sa-i accepte ca martiri", a relatat postul de radio oficial al gruparii Stat Islamic, al-Bayan.

CNN noteaza ca gruparea SI a utilizat cuvantul "sustinatori", fata de alte cazuri cand foloseste termeni precum "cavaleri" sau "soldati". Aceasta declaratie nu inseamna neaparat ca gruparea terorista le-a dat indicatii directe atacatorilor. Organizatia jihadista ii indeamna mereu pe sustinatorii sai sa comita atacuri, iar cuplul din California ar fi putut raspunde unui apel general vag. In cursul atacului din oraselul californian San Bernardino, Tashfeen Malik a postat pe Facebook un mesaj de loialitate fata de Abu Bakr al-Baghdadi, liderul organizatiei teroriste sunnite Stat Islamic, au afirmat anterior trei oficiali din cadrul investigatiei citati de CNN. Tashfeen Malik a postat mesajul pe un cont de Facebook inregistrat cu un pseudonim, a explicat un alt oficial, fara a oferi detalii despre evolutia investigatiei. Facebook a informat ulterior ca a sters mesajul deoarece incalca standardele ce interzic promovarea terorismului sau elogierea violentei.

De altfel, FBI a anuntat oficial vineri ca trateaza atacul din California ca "act de terorism", preluand investigatia de la autoritatile locale. Exista "dovezi (...) privind planuirea extrema" a crimelor, a declarat David Bowdich, asistent al directorului Biroului FBI din Los Angeles.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.