Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a dat startul oficial campaniei electorale pentru realegerea in functie, promitand joi seara ca partidul sau "ia Spania in serios", inaintea alegerilor legislative din 20 decembrie, relateaza AFP in pagina online.

Premierul in exercitiu are trei contracandidati care erau practic necunoscuti atunci cand el a preluat puterea in 2011: Albert Rivera, in varsta de 36 de ani, de la partidul de centru Ciudadanos, socialistul Pedro Sanchez (43 de ani) si candidatul partidului de extrema-stanga Podemos, Pablo Iglesias (37 de ani), scrie MEDIAFAX.

"Avem 800.000 de membri", le-a spus Rajoy sustinatorilor Partidului Popular (PP) la Madrid, subliniind experienta sa si repetand sloganul "Noi luam Spania in serios".


"Vom castiga aceste alegeri", a declarat liderul in varsta de 60 de ani, desi analistii preconizeaza ca acesta va fi cel mai strans scrutin national din Spania din ultimele decenii.

PP isi mareste avansul in fata rivalilor, potrivit unui sondaj publicat joi, urmand sa obtina 28,6% din voturi, fata de 44,6% cat a obtinut la ultimele alegeri. Potrivit aceluiasi sondaj, insa, 41% dintre alegatori sunt inca indecisi.

Socialistul Sanchez si-a demarat campania tot joi, cu un miting la Madrid in cadrul caruia a difuzat mesaje de sustinere din partea mai multor lideri europeni, inclusiv a premierului italian Matteo Renzi.

Rivera si-a lansat campania la un hotel din Madrid, cu postere in care apar numele sau si mesajul "Cu speranta".

Alegerile ar urma sa expuna diferentele intre populatia batrana, rurala a Spaniei - care favorizeaza in mare partidele traditionale - si tinerii de la oras, care tind catre Podemos si Ciudadanos. Partidul Popular a fost afectat de scandaluri de coruptie, masurile de austeritate si o rata a somajului care scade, dar care este inca de 21,1%, cea mai mare din zona euro cu exceptia celei din Grecia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.