Liderii Uniunii Europene analizeaza o propunere privind posibilitatea reintroducerii controalelor la frontierele statelor membre Schengen timp de doi ani, informeaza publicatia EUObserver.

Conform actualelor reglementari, statele membre Schengen pot introduce, in situatii exceptionale, controale temporare la frontiere.

Insa, pe fondul crizei imigratiei extracomunitare si dupa atacurile teroriste de la Paris, unde au fost ucise 130 de persoane, Presedintia luxemburgheza a Consiliului UE propune prelungirea pana la doi ani a masurilor temporare de control in Spatiul Schengen, anunta organizatia britanica Statewatch.

"Actuala situatie, in care controalele sunt permise doar in situatii exceptionale, reprezinta o amenintare grava pentru siguranta interna. In acest context, unul sau mai multe state membre trebuie sa aiba dreptul de a putea introduce controalele la frontiere", argumenteaza Presedintia luxemburgheza a Consiliului UE, scrie MEDIAFAX.

Mai multe state central-europene au cerut in ultimele zile excluderea Greciei din Spatiul Schengen, dat fiind ca autoritatile elene nu au securizat in mod eficient frontierele externe. Pe fondul crizei imigratiei si a riscurilor teroriste, state Schengen precum Germania, Austria si Franta au introdus temporar controale pe segmente de frontiera ale Spatiului Schengen.

Conform Acordului Schengen, in situatii exceptionale, tarile pot introduce, temporar, controale la frontierele din cadrul spatiului comun de libera circulatie. Masurile temporare de control sunt prevazute in Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind administrarea Spatiului Schengen. "In situatii de amenintari grave la adresa ordinii publice sau riscuri privind securitatea interna, un stat membru Schengen poate reintroduce controale la frontiera interna pentru cel mult 30 de zile sau pe durata previzibila a riscului la adresa ordinii publice daca perioada depaseste 30 de zile", se arata in Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind functionarea Schengen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.