Toate negocierile referitoare la proiectul gazoductului Turkish Stream au fost suspendate, a declarat joi ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, transmite Sputnik.

"In prezent toate negocierile pentru conducta de gaze Turkish Stream sunt suspendate, in special avand in vedere ca activitatea comisiei interguvernamentale pentru comert si cooperare economica a fost la randul ei oprita printr-un decret guvernamental. In conditiile in care activitatea comisiei a fost suspendata, lucrarile la acordul Turkish Stream au fost si ele intrerupte", a explicat Novak.

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat la randul sau ca Turcia poate cere in mod direct Rusiei reluarea negocierilor pentru constructia Turkish Stream, daca proiectul este o prioritate pentru autoritatile de la Ankara. "Turcia trebuie mai intai sa contacteze Rusia daca este interesata de proiect. Turcia nu a venit cu o astfel de propunere", a spus Miller reporterilor.

El a adaugat ca Moscova va analiza solicitarea, daca va veni din partea Ankarei. O sursa apropiata situatiei a declarat marti ca discutiile pentru Turkish Stream au fost blocate dupa incidentul din 24 noiembrie, in care un avion de lupta turc a doborat un bombardier rus Su-24 in Siria.

In urma atacului, autoritatile ruse au impus restrictii economice Turciei. Masurile nu au inclus si proiectele de constructii convenite inainte de intrarea in vigoare a restrictiilor, dar lucrarile comisiei mixte pentru comert si cooperare, in cadrul careia au loc negocierile pentru proiectele viitoare, au fost suspendate.

Proiectul de constructie a conductei Turkish Stream, cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi, a fost anuntat in decembrie 2014. Gazoductul urma sa treaca pe sub Marea Neagra, din Rusia in Turcia, si sa continue pana la un centru de la granita turca-elena, de unde gazele sa fie transferate catre sud-estul Europei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.