Premierul Viktor Orban si-a expprimat ingrijorarea fata de investigatiile lansate de catre autoritatile romane impotriva unor politicieni maghiari din Transilvania si fata de o "rasturnare" generala in situatia drepturilor minoritatii maghiare din Romania, relateaza MTI.

Drepturile europene ale "comunitatilor noastre" sunt "puse in discutie", a declarat Orban joi, la Budapesta, in cadrul sesiunii plenare a celei de-a 14-a editii a Conferintei ungare permanente (MAERT), referindu-se la limba maghiara. Orban a criticat atat o "incetinire" a restituirii unor proprietati bisericesti si ale comunitatii maghiare din Romania, cat si lipsa vreunei evolutii in privinta educatiei in limba maghiara in invatarmantul universitar.

Guvernul ungar va lansa programe menite sa-i ajute pe tinerii antreprenori maghiari din strainatate, a anuntat el, cerand sustinerea membrilor MAERT in acest sens. Aceste programe vor include granturi si imprumuturi, a precizat seful Executivului de la Budapesta.

Ungaria are nevoie de oamenii de afaceri tineri, vorbitori de maghiara, din strainatate, alaturi de proprii muncitori inalt calificati, a subliniat Orban.

Seful Guvernului ungar a abordat, de asemenea, problema "unificarii educatiei" in Bazinul Carpatic, inclusiv prin lansarea unor programe de burse.

Orban se referea la Beke Istvan, care, potrivit autoritatilor romane, trebuia sa realizeze un dispozitiv exploziv care sa poata fi acesat de la distanta si sa il amplaseze intr-un cos de gunoi din centrul municipiului Targu Secuiesc, aproape de traseul de deplasare al paradei militare de 1 decembrie, apoi sa se spuna ca localitatea "a fost atacata de teroristi".

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism l-au prins pe Beke Istvan Attila, membru al formatiunii extremiste "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria (HVIM), in urma unor perchezitii care au avut loc in noaptea de luni spre marti, acesta fiind pus sub acuzare pentru ca ar fi intentionat sa confectioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care sa- l detoneze in public, marti, la manifestarile de Ziua Nationala organizate la Targu Secuiesc. Curtea de Apel Bucuresti a admis, marti noapte, propunerea procurorilor si a dispus arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Beke Istvan.

Citeste si:
Criza energetică are un singur vinovat, susțin politicienii români:...
Criza energetică are un...

Sesizarea la DIICOT despre acest caz a fost facuta in 23 octombrie de catre Serviciul Roman de Informatii, care a aratat ca membri ai organizatiei autohtone din judetul Covasna a gruparii nationalist-extremiste "Miscarea de Tineret 64 de Comitate", ai carei lideri se afla in contactul direct al coordonatorilor formatiunilor ungare extremiste "Miscarea pentru o Ungarie mai buna" (JOBBIK), HVIM, respectiv "Oastea Haiducilor" - recunoscuta de catre Oficiul pentru Protectia Constitutiei din Ungaria drept structura cu profil terorist - desfasoara, in scopul ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat, actiuni impotriva ordinii constitutionale de natura a pune in pericol securitatea nationala.

Pe teritoriul Romaniei activeaza HVIM Transilvania, entitate care, prin structura ideologica si modelul actional respecta tiparul miscarii ungare, presedinte fiind din anul 2014 Szocs Zoltan. In prezent, HVIM activeaza in Romania pe raza judetelor Cluj, Covasna, Harghita si Mures.

Miscarea radicala, al carei nume se refera la numarul de comitate pe care le avea Ungaria Mare, inainte de Tratatul Trianon, a avertizat ca, din cauza "calomniilor absurde", se va adresa tribunalelor internationale, presei internationale si organizatiilor pentru drepturile omului, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
USR și Bodgan Aurescu condamnă discursul premierului Viktor Orban...
USR și Bodgan Aurescu...

Beke Istvan, acuzat de actiuni impotriva ordinii constitutionale si nerespectarea regimului materiilor explozive, este in arest preventiv, dar decizia Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva, contestatia urmand sa fie judecata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Anchetatorii au gasit la perchezitiile din Covasna, la imobilul folosit de Beke Istvan Attila, sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau actionarea de la distanta, doua dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar si un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.

Beke Istvan Attila nu apucase sa asambleze materiile explozive si dispozitivele atunci cand au avut loc perchezitiile. Dispozitivul, daca ar fi fost asamblat, cu materiile explozive pe care le avea la dispozitie si cu actionare de la distanta, putea produce victime, au precizat surse din randul anchetatorilor.

Citeste si:
VIDEO Româncele de etnie romă au schimbat tactica de cerșit în...
VIDEO Româncele de etnie romă...

Barbatul amenajase si un poligon de tragere, insa nu au fost gasite si arme de foc sau dintre cele pentru care este necesara autorizarea. De asemenea, au fost gasite la perchezitii si aproximativ 400 de articole pirotehnice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.