Conflictul din estul Ucrainei risca sa se amplifice din nou din cauza ingerintelor Rusiei, care continua sa ofere armament insurgentilor, acuza generalul american Philip Breedlove, comandantul suprem al fortelor NATO din Europa.

"Rusia continua sa ofere sustinere insurgentilor din estul Ucrainei folositi ca intermediari", a declarat Breedlove, citat de Reuters.

"Nu prea sunt sanse ca Acordul Minsk sa fie aplicat in totalitate pana la sfarsitul anului", a subliniat generalul NATO, avertizand ca, indiferent daca situatia din estul Ucrainei s-a mai calmat, conflictul militar nu s-a incheiat.

"Rusia detine in totalitate controlul asupra regiunilor separatiste si se va folosi de aceasta situatie in viitor. In regiunea Donbas au intrat o serie de convoaie, care au fost catalogate transporturi umanitare. Stim cu totii ca acest lucru nu este corect", a subliniat Breedlove, referindu-se la regiunile Donetk si Lugansk.

Moscova a respins permament acuzatiile Administratiei de la Kiev si ale NATO ca ar oferi sustinere insurgentilor prorusi din estul Ucrainei. Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit in martie 2014, s-a soldat pana acum cu aproximativ 7.000 de morti. Dupa o perioada de calm relativ, atat insurgentii prorusi, cat si armata ucraineana au semnalat recent atacuri comise prin incalcarea Acordului Minsk.

Liderii din Franta, Germania, Ucraina si Rusia au semnat Acordul Minsk in februarie 2015. Documentul va expira pe 31 decembrie, dar poate fi prelungit.

La randul sau, secretarul de Stat american, John Kerry, l-a indemnat miercuri pe presedintele rus, Vladimir Putin, sa ia masuri pentru stabilizarea situatiei din Ucraina. "Daca Moscova vrea relaxarea sanctiunilor, trebuie sa actioneze in consecinta, trebuie sa implementeze Acordul Minsk", a spus Kerry.

Saptamana trecuta, Ministerul rus de Externe avertiza ca misiunea Statelor Unite de antrenare a membrilor serviciilor de securitate ucrainene risca sa aiba consecinte negative pentru situatia din estul Ucrainei. Statele Unite antreneaza membri ai serviciilor de securitate ucrainene incepand din 2014. Initial, au primit instruire militara membri ai Garzii Nationale, subordonati Ministerului de Interne. Acum, vor fi pregatiti membri ai armatei ucrainene. Antrenamentele, efectuate de circa 300 de instructori adusi de la o baza americana din Vicenza (Italia), se desfasoara in poligoane de profil din Lviv si Hmelnitki, in vestul Ucrainei.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Tensiunile dintre Rusia si NATO s-au amplificat dupa interventia militara rusa in Siria, culminand cu doborarea unui bombardier rus de catre Turcia si cu invitatia adresata statului Muntenegru de a adera la Alianta Nord-Atlantica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.