Avioanele de vanatoare Tornado ale Fortelor Aeriene Regale britanie au efectuat primele atacuri impotriva unor obiective ale gruparii teroriste Stat Islamic in Siria, a anuntat joi Ministerul Apararii de la Londra, la numai cateva ore dupa ce Parlamentul a aprobat raidurile aeriene.

Atacurile au avut loc la numai cateva ore dupa ce Parlamentul britanic a aprobat raidurile cu 397 de voturi pentru si 223 impotriva, in urma unei dezbateri care a durat zece ore.

Patru avioane de lupta de tip Tornado au decolat la scurt timp dupa vot de la baza aeriana a Fortelor Aeriene Regale britanice din Cipru, RAF Akrotiri.

Doua dintre cele patru avioane au revenit la baza din Cipru la peste trei ore dupa decolare, in jurul orei 3.00 GMT (5.00, ora Romaniei).
Potrivit corespondentului BBC Jonathan Beale, avioanele au parasit baza aeriana avand la bord cate trei bombe Paveway fiecare si s-au intors fara aceste arme. Ministerul britanic al Apararii ar urma sa ofere detalii despre tintele avioanelor ulterior, in cursul zilei de joi. In urma votului, premierul britanic David Cameron a afirmat ca parlamentarii au "luat decizia corecta pentru a mentine tara in siguranta", dar opozantii sai au apreciat ca a fost o greseala.

Initiativa a divizat Partidul Laburist (centru-stanga, in opozitie), al carui lider, Jeremy Corbyn, se opune bombardamentelor. Potrivit BBC, 66 de parlamentari laburisti au votat in favoarea raidurilor aeriene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.