NATO va consolida apararea aeriana si alte masuri de securitate pentru Turcia, ministrii de Externe ai Aliantei promitand marti sa fie alaturi de acest aliat care se confrunta cu amenintari teroriste si cu tensiuni cu Rusia, relateaza DPA in pagina online.

"Aliatii stau alaturi de Turcia cu solidaritate", au afirmat ministrii intr-o declaratie comuna dupa discutiile de la Bruxelles. "Ramanem hotarati, in spiritul 28 pentru 28, sa continuam dezvoltarea masurilor suplimentare de asigurare din partea NATO".

Alianta militara stationeaza din 2013 rachete Patriot in Turcia, pentru a preveni eventuale atacuri din Siria. Dar numai o baterie de rachete se mai afla acolo, dupa ce Germania si Statele Unite si le-au retras. "Aliatul nostru Turcia se afla efectiv pe linia de front", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. "Ne gandim cum sa continuam consolidarea apararii aeriene a Turciei, cum putem continua planurile de aparare pentru Turcia", a adaugat el.

SUA au mobilizat deja avioane de vanatoare F-15 in tara, iar ambasadorul american la NATO, Douglas Lute, a afirmat ca acest lucru "va continua cat timp va fi necesar".

Marea Britanie este pregatita sa trimita avioane la baza aeriana Incirlik, in cadrul masurilor NATO, in timp ce Germania si Danemarca s-au oferit sa contribuie cu nave la fortele navale NATO, dintre care unele sunt stationate in Marea Mediterana, potrivit lui Stoltenberg.

Masurile de sustinere urmeaza sa fie finalizate in cateva saptamani, a mai spus el. "Turcia (...) este un aliat puternic in cadrul NATO, un membru NATO si trebuie sa o sustinem", a apreciat ministrul canadian de Externe, Stephane Dion.

Anuntul intervine la o saptamana dupa ce aviatia turca a doborat un bombardier rus despre care Ankara sustine ca a incalcat spatiul aerian turc in timpul unei misiuni in Siria.

Stoltenberg a precizat insa ca decizia de marti nu are legatura cu acest caz, sporirea sprijinului pentru Turcia fiind "pe agenda de mult timp".

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Incidentul din 24 noiembrie a deteriorat relatiile dintre Moscova si Ankara, pe fondul tensiunilor dintre Rusia si NATO privind interventiile Moscovei in Ucraina si Siria. NATO vrea sa evite astfel de incidente pe viitor, iar ministrii au discutat marti despre posibile mecanisme de preventie. Unele state NATO au pledat pentru sporirea dialogului cu Moscova.

Alianta si-a suspendat cooperarea practica cu Rusia dupa ce Moscova a anexat peninsula ucraineana Crimeea anul trecut, desi contactele politice si militare au fost mentinute.

Ministrul olandez de Externe, Bert Koenders, a afirmat ca tara sa ar sustine reluarea discutiilor regulate sub auspiciile Consiliului NATO-Rusia, dar nu s-a mai intalnit la nivel de diplomati din iunie 2014. Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, sustine aceasta idee. "Traim intr-o lume plina de riscuri si daca exista posibilitati sa reducem riscurile (...) prin schimb de informatii, atunci ar trebui sa profitam de aceste posibilitati", a precizat el.

Citeste si:
Războiul din Israel are efecte și la București. Autoritățile au...
Războiul din Israel are...

Statele NATO est-europene au respins insa revenirea la relatiile normale cu Rusia.

Ministrul danez de Externe, Kristian Jensen, a notat ca imbunatatirea relatiilor cu Rusia depinde daca "Moscova vrea sa aiba o relatie buna cu NATO".

Cele doua parti s-au acuzat reciproc de provocare pe tema crizei din Ucraina. NATO a fost ingrijorata in special ca Rusia foloseste razboiul hibrid, care se concentreaza pe operatiuni militare secrete si de spionaj, evitand in mare lupta directa, scrie MEDIAFAX.

Ministrii NATO au adoptat marti o noua strategie privind razboiul hibrid. Stoltenberg a afirmat ca atacurile de tip hibrid pot duce la declansarea Articolului 5, clauza tratatului de aparare colectiva care permite interventia NATO daca este invocata de un aliat.

Articolul 5 a fost invocat o singura data in istoria NATO, de Statele Unite, dupa atentatele din 11 septembrie 2001.

Citeste si:
NATO se pregătește de război: simulează activarea Articolului 5....
NATO se pregătește de război:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.