Senatorii John McCain si Lindsey Graham cer Administratiei Barack Obama sa trimita 20.000 de militari in Irak si Siria, in cadrul unui contingent de 100.000 de militari straini, inclusiv UE, pentru operatiuni impotriva retelei teroriste Stat Islamic, informeaza site-ul publicatiei Business Standard.

John McCain si Lindsey Graham au criticat dur strategia moderata a presedintelui Barack Obama, care se axeaza pe raiduri aeriene si pe o implicare modesta la nivel terestru in Siria si Irak.

"Singurul mod de distrugere a retelei Stat Islamic este printr-o componenta terestra", a declarat Graham.

"Cred ca 100.000 de militari straini vor fi cifra corecta", a afirmat John McCain, presedintele Comisiei pentru Fortele Armate din Senatul Statelor Unite. McCain propune contributii militare importante din partea tarilor arabe, europene, dar si 20.000 de militari americani trimisi in Irak si Siria.

Administratia Barack Obama a anuntat in octombrie trimiterea a zeci de membri ai fortelor speciale in nordul Siriei, pentru participarea la operatiuni impotriva retelei teroriste Stat Islamic. O coalitie condusa de Statele Unite efectueaza de peste un an raiduri aeriene in Siria si Irak, vizand pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic. Din coalitie fac parte tari precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franta, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudita si Turcia.

Rusia a lansat la sfarsitul lunii septembrie raiduri aeriene in Siria, pentru sustinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite si NATO au acuzat Rusia ca ataca pozitii ale insurgentilor sustinuti de Occident. Moscova sustine ca vizeaza exclusiv pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic, care ocupa regiuni din Irak, Siria, Libia si Egipt, unde a proclamat un "califat islamic", scrie MEDIAFAX.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 250.000 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.