Aproximativ 100 de persoane au fost arestate duminica, in apropiere de Place de la République, la Paris, dupa ce un miting in favoarea unui acord la COP21 a degenerat in confruntari cu politia, relateaza Le Parisien in pagina electronica.

Potrivit ziarului, cateva sute de activisti, cu fete acoperite, dintre care unii au aruncat cu proiectile, infruntau politisti, care au raspuns cu gaze lacrimogene, in apropiere de Place de la République.

Catre ora locala 16.15 (17.15, ora Romaniei), dupa ce situatia s-a mai calmat, prefectul politiei Michel Cadot a anuntat ca au fost operate 50 de arestari. Insa acest numar a fost revizuit rapid in crestere. Catre ora locala 16.30 (17.30, ora Romaniei), au fost anuntate aproximativ 100 de arestari.

Un manifestant a fost ranit usor, a precizat prefectul. Fortele de ordine procedau la verificarea identitatii a 200-300 de persoane, incercuite de catre membri ai Companiilor Republicane de Securitate (CRS).

Statia de metrou République a fost inchisa, scrie MEDIAFAX.

Acesti manifestanti - cateva mii de persoane care au infruntat interdictia decretata in cadrul starii de urgenta dupa atacurile de la 13 noiembrie - s-au adunat in mod pasnic in piata, incepand de duminica la pranz, raspunzand unui apel in vederea formarii unui lant uman.

Insa o parte dintre ei, unii cu fetele acoperite cu esarfe sau glugi, s-au grupat duminica dupa-amiaza pe bulevardul la République, denuntand o "Stare de urgenta. Stat politienesc. Ni se ia dreptul de a manifesta".

"Mici grupuri violente"

Un baraj a fost format de catre fortele de ordine. Grupuri mici au incercat sa-l forteze, potrivit lui Cadot. "Grupuri mici, violente, au atacat fortele de ordine cu proiectile" precum "lumanari si chiar o bila de pétanque", a adaugat prefectul politiei.

Membri din cadrul CRS au raspuns cu gaze lacrimogene si grenade asurzitoare.

Activisti pasnici, care agitau un steag-curcubeu, au cerut sa nu se mai arunce cu "proiectile". "Alege-ti tabara", le-a raspuns un membru Black Bloc. "Tu manifestezi cum vrei, eu manifestez asa", a spus alt manifestant, huiduit in timp ce spargea o pubela. Membri CRS i-au respins cel putin in doua randuri, dupa care au revenit pe pozitii.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

In apropiere de canalul Saint-Martin, in spatele Pietei Republicii, "echipe CRS alearga dupa manifestanti. Unii au fost batuti mar", a anuntat intr-un mesaj postat pe Twitter un jurnalist de la postul Europe1.

Intr-o reactie fata de ciocnirile din Place de la République, ministrul francez de externe Laurent Fabius, presedintele Conferintei ONU pe tema modificarilor climatice (COP 21), a apreciat ca "acest lucru arata ca decizia de a interzice manifestatii mari era indreptatita".

"80 de furiosi cu cagule, imbracati in negru"

Un purtator de cuvant al Europe Écologie Les Verts (EELV), Julien Bayou, prezent in piata, a declarat ca se afla acolo "pentru a supraveghea si a fi de fata in cazul in care exista provocari" din partea politiei. "Sunt vreo 80 de furiosi, cu cagule, imbracati in negru. Sunt furiosi pentru ca a fost interzisa manifestatia. Daca ar fi fost autorizata, ar fi fost 40. Acest lucru prezinta o imagine catastrofala a mitingului, care este in principal un miting pasnic", a declarat Bayou pentru un jurnalist de la AFP.

Citeste si:
Confruntari intre manifestanti si fortele de ordine la Paris. S-au...
Confruntari intre...

Manifestanti au format un lant uman in jurul statuii din Place de la République, pentru a proteja flori, lumanari si scrisori depuse intr-un omagiu fata de victimele atacurilor de pe 13 noiembrie.

Un elicopter apartinand Jandarmeriei a survolat arondismentul al XI-lea, in apropiere de sectorul cuprins intre bulevardul Voltaire si bulevardul Richerd-Lenoir, catre ora locala 15.30 (16.30, ora Romaniei), dupa care s-a indreptat catre bulevardul Parmentier si Place Voltaire.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.