Turcia suspenda raidurile aeriene impotriva organizatiei teroriste Stat Islamic (SI) in Siria, dupa doborarea avionului rus, intensificand tensiunile dintre Ankara si Moscova, potrivit unor surse diplomatice, citate de site-ul publicatiei turce Hurriyet.

Potrivit unor surse diplomatice, suspendarea campaniei militare aeriene a Turciei in Siria - retragerea Turciei din coalitia internationala condusa de SUA impotriva organizatiei teroriste Stat Islamic din Siria - a fost o decizie luata impreuna cu Rusia, care si-a suspendat, la randul sau, operatiunile aeriene de la frontiera turco-siriana. Ambele state vor continua sa actioneze prudent pentru a evita repetarea unui astfel de incident ca cel de marti in care un avion rus a fost doborat de armata turca, dupa o scurta incursiune in spatiul aerian turc, pana nu restabilesc canalele de comunicare pentru reducerea tensiunii create, afirma surse citate de Hurriyet.

Oficiali militari turci si rusi au purtat, miercuri, discutii initiale pe tema incidentului dupa ce biroul Statului Major turc a invitat diplomati militari si ai Apararii de la ambasada Rusiei in Turcia in sediul central al armatei turce.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a propus omologului sau rus, Serghei Lavrov, o intalnire in data de 3 sau 4 decembrie, in Belgrad (capitala Serbiei) pentru a discuta in cadrul unei conferinte internationale situatia creata de doborarea avionului rus. Insa Lavrov nu a confirmat inca daca aceasta intalnire va avea loc, scrie MEDIAFAX.

Turcia a mai acuzat Rusia, in alte randuri, de incalcari ale spatiului aerian turc. Comandantul-adjunct al Fortelor Aeriene din Rusia, Serghei Dranov, a vizitat Ankara in 15 octombrie, dupa ce avioanele ruse au patruns, in repetate randuri in spatiul turc, ca urmare a campaniei militare a Rusiei in Siria initiata in 30 septembrie. Atunci s-a ajuns la un acord prin care sa se evite posibile confruntari intre fortele aeriene ale celor doua state prin instaurarea unei frecvente radio de comunicare intre fortele aeriene ale celor doua state, afirma sursele citate de Hurriyet.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Dar desi pilotii turci i-au avertizat pe cei doi piloti rusi de 10 ori in cinci minute in timp ce se indreptau spre spatiul aerian turc, nu a existat niciun raspuns pe aceasta frecventa de radio speciala, potrivit surselor diplomatice.

"In pofida acordului cu Rusia, intrucat nu au comunicat prin acest canal, pilotii turci au catalogat aceste avioane ca avioane siriene si le-au considerat o amenintare serioasa, in baza regulilor militare. Unul dintre avioane s-a intors in spatiul aerian sirian, dar celalalt care a insistat sa se indrepte spre Hatay a fost doborat", a precizat o sursa pentru Hurriyet.

Un oficial militar turc a precizat ca doborarea avionului rus a fost autorizata de comandantul Fortelor aeriene turce, Abidin Unal, sub comanda premierului turc, Ahmet Davutoglu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.