Deputatii francezi au aprobat miercuri cu o majoritate extrem de larga continuarea atacurilor fortelor aeriene franceze in Siria, in vederea unei "aneantizari" a Statului Islamic (SI), la aproape doua saptamani de la atacurile de la Paris, relateaza Reuters in pagina electronica.

Data de "13 noiembrie a schimbat datele, o riposta pe masura agresiunii care ne-a vizat s-a impus", a declarat premierul Manuel Valls la tribuna Adunarii Nationale. "Nu exista alternativa, trebuie sa aneantizam Daech (acronimul arab al SI)", a subliniat el.

El a pledat pentru continuarea intensificarii atacurilor armate si i s-a dat dreptate, avand in vedere ca proiectul a fost adoptat cu 515 voturi la patru. "Daech incepe sa se retraga, aceasta este dovada faptului ca aceasta organizatie poate fi invinsa, iar din acest motiv este necesar sa mergem mai departe, mai puternic, pentru ca aceasta armata terorista are in continuare resurse", a continuat Valls. "Suntem in razboi, dar suntem abia la inceput. El va cere constanta si tenacitate, acest razboi va fi lung", a adaugat premierul.

Fostul premier François Fillon, care a vorbit in numele grupului Les Républicains (LR, dreapta, in opozitie), si-a exprimat sustinerea fata de cererea prelungirii atacurilor franceze in Siria, care are loc in timp ce presedintele François Hollande poarta o adevarata ofensiva diplomatica in vederea construirii unei mari coalitii impotriva Daech.

Anularea sanctiunilor vizand Rusia?

Insa el cerut anularea sanctiunilor europene impuse Rusiei din cauza rolului pe care este acuzata de Occident ca l-a jucat in criza din Ucraina. "Putem lupta cot la cot cu rusii in timp ce le impunem sanctiuni europene? Raspunsul este nu! Franta trebuie sa-si asume responsabilitatile si sa obtina, la viitorul Consiliu European, sa se puna capat acestor sanctiuni", a indemnat el.

François Fillon a cerut, de asemenea, "reintegrarea Iranului in discutii". "Influenta sa pe teren si prezenta fortelor sale speciale constituie, ca vrem sau nu, un element-cheie al victoriei la sol", a apreciat el.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

In fine, el a apreciat ca o "legatura" cu autoritatile siriene este indispensabila si a indemnat la trimiterea, intr-o prima etapa, a unui insarcinat cu afaceri la Damasc. "Cum sa infrangi Statul Islamic, ale carui sanctuare si centre de decizie sunt in Siria, cum sa construiesti o solutie politica, fara un minimum de schimb de informatii cu regimul de acolo?", a spus el.

Guvernul informa Parlamentul, pe 15 septembrie, ca a decis sa intervina cu fortele armate aeriene in Siria, insa o autorizatie a Parlamentului este necesara in vederea unei prelungiri a interventiei dupa patru luni.

Votul era programat in ianuarie, din cauza vacantei de sarbatori a Parlamentului, insa Guvernul a preferat sa-l devanseze, scrie MEDIAFAX.

Toate grupurile parlamentare din cadrul Adunarii Nationale, atat la putere, cat si in opozitie, au votat in favoarea prelungirii interventiei. Doar grupul parlamentar al Frontului de Stanga s-a abtinut.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.