Turcia nu are "absolut nicio intentie sa provoace o escaladare" a crizei cu Moscova dupa prabusirea avionului rus la granita cu Siria, a declarat presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, luand aceeasi pozitie ca si aliatii sai NATO, incepand cu Statele Unite, relateaza site-ul La Depeche.fr.

"Noi doar ne aparam securitatea si dreptul poporului nostru", a pledat el intr-un discurs la Istanbul, adaugand ca "nimeni nu trebuie sa se astepte" ca turcii sa stea linistiti atunci cand securitatea frontierelor lor si suveranitatea le sunt incalcate.

Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a subliniat in fata deputatilor partidului sau, Justitie si Dezvoltare (AKP), ca tara lui este un "prieten si vecin" al Rusiei.

La randul sau, premierul rus, Dmitri Medvedev, sustine ca Ankara apara gruparea Stat Islamic, intrucat unii oficiali turci au "interese financiare directe" in comertul cu petrol al organizatiei teroriste. Potrivit premierului, Rusia ia in considerare anularea unor proiecte importante cu Turcia si interzicerea companiilor turce de pe piata rusa. Moscova le-a recomandat deja cetatenilor sai sa nu calatoreasca in Turcia, din cauza amenintarilor teroriste, motiv pentru care mai multi turoperatori si-au retras de pe piata ofertele pentru Turcia. Rusia ar putea anula de asemenea proiectul unui gazoduct menit sa transforme Turcia intr-o tara majora de tranzit pentru gazele naturale rusesti destinate Europei, precum si constructia primei centrale nucleare turce.

Ankara afirma ca cele doua avioane de vanatoare F-16 au doborat bombardierul Sukhoi Su-24 dupa ce l-au somat de zece ori sa paraseasca spatiul aerian turc. Moscova sustine contrariul, si anume ca aparatul sau nu a parasit spatiul aerian sirian, scrie MEDIAFAX.

Aeronava S-24 s-a prabusit in nodrul provinciei Latakia, intr-o zona unde au loc de mai multe zile lupte intre armata siriana, sustinuta de aviatia rusa si grupuri de rebeli, care provin din minoritatea turca a Siriei. Cei doi piloti rusi s-au catapultat, iar o grupare insurgenta a etnicilor turci din Siria anuntase ca au fost impuscati mortal. Moscova a anuntat insa ca unul dintre piloti a fost salvat. Un elicopter rus Mi-8 a fost distrus in timpul operatiunii de cautare a pilotilor, iar un militar rus a fost ucis.

Doborarea avionului militar rus de catre armata turca este o "provocare planificata", acuza ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, dand asigurari ca Rusia nu intentioneaza sa intre in razboi cu Turcia. "Avem dubii serioase ca este vorba de un incident neintentionat; credem ca este vorba de o provocare planificata", a declarat Serghei Lavrov dupa o convorbire cu ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu. "Dar nu intentionam sa declansam razboi impotriva Turciei", a subliniat seful diplomatiei ruse, conform ziarului Washington Post.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Rusia sprijina propunerea Frantei de a inchide frontiera turco-siriana, ceea ce va diminua amenintarea terorista din Siria si va opri fluxul de imigranti care sosesc in Europa, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Acest incident a generat tensiuni mari intre Ankara si Moscova. Cele doua tari au de mult timp pareri diferite privind criza siriana. Pentru Turcia, plecarea lui Assad reprezinta conditia sine qua non pentru orice reglementare politica privind conflictul, care a provocat moartea a aproximativ 250.000 de persoane. De cealalta parte, Rusia il sustine alaturi de Iran, pe presedintele sirian Bashar al-Assad.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.