Doborarea avionului rus de catre fortele turce a complicat procesul de gasire a unei solutii politice in cazul razboiului din Siria, motiv pentru care trebuie luate toate masurile necesare pentru prevenirea unei escaladari a conflictului, a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

"Situatia a fost agravata de doborarea avionului rus de catre Turcia", a subliniat Merkel intr-un discurs sustinut, miercuri, in Camera Inferioara a Parlamentului, referindu-se la razboiul civil din Siria, potrivit site-ului agentiei de presa Reuters.

"Trebuie sa facem tot ce e necesar pentru a preveni o escaladare (a conflictului)", a adaugat cancelarul german.

"Bineinteles ca fiecare stat are dreptul de a-si apara teritoriul, dar, pe de alta parte, stim cat de tensionata este situatia in Siria si in zonele din jurul acesteia. Am vorbit ieri cu premierul turc (Ahmet Davutoglu) si i-am solicitat sa faca tot ce e necesar pentru a detensiona situatia", a mai precizat Merkel.

Armata turca a doborat, marti dimineata, un avion de vanatoare rus, la frontiera Siriei cu Turcia. Ankara sustine, fara dovezi, ca avionul rus ar fi patruns in spatiul aerian turc. Moscova respinge acuzatiile. Cei doi piloti rusi s-au catapultat, iar o grupare insurgenta a etnicilor turci din Siria anuntase ca au fost impuscati mortal. Moscova a anuntat insa ca unul dintre piloti a fost salvat, scrie MEDIAFAX.

Statele Unite au anuntat ca nu sunt implicate in doborarea avionului rus, iar unii oficiali americani au precizat ca aparatul militar era in spatiul aerian sirian in momentul in care a fost vizat de armata turca, dupa ce intrase scurt timp in spatiul Turciei.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 250.000 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.