Ankara apara gruparea Stat Islamic, intrucat unii oficiali turci au "interese financiare directe" in comertul cu petrol al organizatiei teroriste, a declarat premierul rus, Dmitri Medvedev, care a detaliat masurile pe care le-ar putea lua Moscova dupa ce aviatia turca a doborat un bombardier rus.

"Actiunile Turciei reprezinta protectia de facto a Statului Islamic", a declarat Medvedev, citat de Russia Today in pagina online. "Acest lucru nu este o surpriza, avand in vedere informatiile pe care le avem despre interesele financiare directe ale unor oficiali turci privind furnizarea produselor petroliere rafinate de uzine controlate de SI", a adaugat premierul rus.

"Actiunile nesabuite si criminale ale autoritatilor turce (...) au cauzat o escaladare periculoasa a relatiilor dintre Rusia si NATO, care nu poate fi justificata de niciun interes, inclusiv de protejarea frontierelor de stat", a subliniat Medvedev.

Potrivit premierului, Rusia ia in considerare anularea unor proiecte importante cu Turcia si interzicerea companiilor turce de pe piata rusa. Moscova le-a recomandat deja cetatenilor sai sa nu calatoreasca in Turcia, din cauza amenintarilor teroriste, motiv pentru care mai multi turoperatori si-au retras de pe piata ofertele pentru Turcia, scrie MEDIAFAX.

Rusia ar putea anula de asemenea proiectul unui gazoduct menit sa transforme Turcia intr-o tara majora de tranzit pentru gazele naturale rusesti destinate Europei, precum si constructia primei centrale nucleare turce.

Armata turca a doborat, marti dimineata, un bombardier rus de tip Su-24M, la frontiera Siriei cu Turcia. Ankara sustine ca avionul rus ar fi patruns in spatiul aerian turc, insa Moscova respinge acuzatiile si afirma ca avionul turc a trecut granita in cadrul atacului. Cei doi piloti rusi s-au catapultat, dar unul dintre ei a fost impuscat mortal de insurgenti de la sol. Un elicopter rus Mi-8 a fost distrus in timpul operatiunii de cautare a pilotilor, iar un militar rus a fost ucis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.