Statele Unite anunta ca nu sunt implicate in doborarea avionului rus de catre aeronave militare turce la frontiera Siriei cu Turcia, relateaza Le Figaro in pagina electronica.

"Aliatii nostri turci ne-au informat ca avioanele lor militare au doborat o aeronava de vanatoare rusa in apropiere de frontiera siriana, dupa ce aceasta a patruns neautorizat marti spatiul aerian turc", a declarat pentru Reuters un responsabil american al apararii, sub conditia anonimatului. "Putem confirma ca Statele Unite nu erau implicate in acest incident", a adaugat el.

Doborarea avionului militar rus este o "lovitura aplicata in spate" de catre Ankara si va avea "consecinte grave" pentru relatiile Rusiei cu Turcia, avertizeaza presedintele rus, Vladimir Putin. Acesta a mai sustinut ca doborarea aeronavei reprezinta "o crima" comisa de "complici ai teroristilor", avertizand ca Rusia nu va tolera astfel de atacuri.

Putin a subliniat ca, din informatiile pe care le are, avionul rus doborat de Turcia era in spatiul aerian sirian, in zona Lattakia. "Dar, oricum, pilotii nostri si avionul nu reprezentau nicio amenintare la adresa Turciei. Acest lucru era evident. Participau la operatiuni impotriva retelei teroriste Stat Islamic", a afirmat Putin dupa intrevederea cu regele Abdallah al Iordaniei. "Rusia a considerat Turcia intotdeauna un prieten, nu doar un vecin. Nu am idee de ce a trebuit sa se intample ce s-a intamplat acum, dar in orice caz relatiile nu mai sunt aceleasi", a insistat liderul rus.

Washington dispune de o puternica prezenta militara in Turcia, de unde decoleaza avioane de la baza aeriana Incirlik, scrie MEDIAFAX.

Avioane militare turce au doborat, marti dimineata, o aeronava de vanatoare rusa, la frontiera Siriei cu Turcia. Ankara sustine, fara dovezi, ca avionul rus ar fi patruns in spatiul aerian turc. Moscova respinge acuzatiile. Rusia a precizat ca avionul de tip Su-24 a fost doborat de focuri de artilerie, in timp ce Turcia a afirmat ca avioanele sale F-16 au deschis focul asupra aeronavei ruse, dupa ce a ignorat cateva avertismente. Cei doi piloti rusi s-au catapultat, dar au fost omorati de insurgenti sau de teroristi, in Siria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.