Americanii sa fie atenti la eventuale riscuri de calatorie, in special in perioada sarbatorilor, in urma cresterii nivelului amenintarilor teroriste in intreaga lume, a avertizat luni Departamentul de Stat american, relateaza AP in pagina electronica.

Potrivit acestei alerte de calatorie - valabile pana pe 24 februarie - informatii curente sugereaza ca militanti din cadrul Statului Islamic (SI), Al-Qaida, Boko Haram si altor grupari teroriste continua sa planuiasca atacuri in mai multe regiuni.

Autoritatile americane afirma ca sunt probabile atacuri teroriste atat timp cat membri SI se intorc din Siria si Irak, iar alte persoane neafiliate unor grupari teroriste se angajeaza, de asemenea, in actiuni violente, scrie MEDIAFAX.

Extremisti au vizat evenimente sportive, spectacole, piete in aer liber si zboruri. In ultimul an au fost comise atacuri in Franta, Nigeria, Danemarca, Liban, Trcia si Mali. SI a revendicat responsabilitatea atacului cu bomba comis pe 31 octombrie la bordul unui avion de linie, in Egipt, soldat cu 224 de morti.

"Cetatenii americani este necesar sa dea dovada de vigilenta atunci cand se afla in locuri publice sau folosesc mijloace de transport in comun", se arata in alerta emisa de Departamentul de Stat.


"Fiti atenti la ceea ce se intampla in imediata apropiere si evitati multimile de oameni sau locurile aglomerate. Fiti deosebit de prudenti in perioada sarbatorilor, festivalurilor si evenimentelor", indeamna diplomatia americana.

Departamentul de Stat anunta ca Statele Unite efectueaza schimburi de informatii cu aliatii in legatura cu amenintarile terorismului international.

Washingtonul a emis aceasta alerta in aceeasi zi in care premierul belgian a anuntat ca Bruxellesul ramane la cel mai ridicat nivel de alerta - timp de cel putin inca o saptamana. Masuri de securitate sporita, adoptate in urma atacurilor teroriste de la Paris, soldate cu 130 de morti, practic au blocat capitala belgiana si europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.