Consiliul de Securitate al ONU a adoptat in unanimitate rezolutia depusa de Franta care cere sa fie luate "toate masurile necesare" in lupta impotriva gruparii Stat Islamic, la o saptamana dupa atentatele de la Paris, soldate cu cel putin 129 de morti, relateaza BBC News Online.

Documentul propus de Franta cere tuturor statelor membre ONU sa "ia toate masurile necesare" in lupta impotriva gruparii Stat Islamic, care a revendicat atentatele din 13 noiembrie de la Paris. Gruparea terorista a revendicat de asemenea atacuri mortale comise luna aceasta in Liban, in timp ce un grup afiliat SI a anuntat ca a doborat un avion rus de pasageri in Egipt, in octombrie.

Rezolutia 2.249 adoptata de Consiliul de Securitate in noaptea de vineri spre sambata condamna de asemenea atacurile recente din Sousse (Tunisia) si Ankara (Turcia). Consiliul de Securitate al ONU cere statelor membre sa distruga fieful gruparii Stat Islamic si al altor organizatii militante din Irak si Siria.

Documentul subliniaza de asemenea ca statele membre ar trebui "sa-si dubleze si sa-si coordoneze eforturile in vederea prevenirii si eliminarii atacurilor teroriste". Cu toate acestea, rezolutia nu invoca Capitolul VII din Carta ONU, care autorizeaza explicit folosirea fortei.

Franta si Rusia au argumentat insa ca actiunea militara este justificata prin dreptul tarilor la autoaparare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.