Parlamentul Greciei a aprobat joi reformele necesare deblocarii unei noi transe de ajutor financiar international, dar majoritatea parlamentara a guvernului premierului Alexis Tsipras a scazut la doar trei locuri, dupa ce doi parlamentari au fost exclusi din grupul coalitiei, relateaza Reuters.

Proiectul de lege, care include reglementari privind arieratele fiscale si confiscarea locuintelor in cazul neplatii ratelor la credite, creeaza conditiile pentru incasarea a 2 miliarde de euro din programul de sustinere financiara convenit in vara cu creditorii si a altor 10 miliarde de euro pentru recapitalizarea celor mai mari patru banci elene.

Guvernul elen si creditorii tarii au incheiat marti un acord referitor la reforme, dupa mai multe saptamani de negocieri, masuri esentiale pentru finalizarea primei evaluari a noului program de asistenta financiara in valoare de 86 de miliarde de euro.

Parlamentarii Nikos Nikolopoulos, din partea partidului Grecii Independenti, si Stathis Panagoulis, din cadrul partidului Syriza al premierului Tsipras, au refuzat sa sustina reformele si au fost exclusi din grupul coalitiei.

In acest fel, guvernul mai poate conta pe voturile a 153 de parlamentari, dintr-un total de 300, acesta fiind si numarul total de voturi cu care proiectul de reforme a fost aprobat.

Un oficial guvernamental a declarat ca guvernul este hotarat sa continue aplicarea masurilor prevazute in programul de sustinere financiara.

Proiectul aprobat joi ofera protectie fata de confiscarea locuintelor pentru circa 60% dintr-un total de 400.000 de proprietari de prima locuinta ale caror imprumuturi au devenit neperformante in timpul crizei financiare, scrie MEDIAFAX.

Circa 25% dintre imprumutati, familii cu venituri sub pragul saraciei, vor benefica de protectie totala. Restul vor fi protejati timp de trei ani, cu conditia ca creditele sa fie restructurate de catre banci.

Problema a fost un subiect sensibil in discutiile cu creditorii. Tsipras a promis grecilor ca nimeni nu le va confisca locuintele.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Discutiile dintre guvern si creditori vor continua vineri la Atena, pentru un set suplimentar de reforme. Autoritatile de la Atena au anuntat ca vor sa finalizeze prima evaluare a programului de reforme, pentru a incepe negocierile pentru restructurarea datoriilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.