Directorul Agentiei Centrale americane de Informatii (CIA), John Brennan, a avertizat luni ca atacurile din Paris revendicate de miscarea extremista Stat Islamic nu au fost un "eveniment izolat" si ca militantii ar putea avea pregatite operatiuni similare, relateaza Reuters in pagina online.

"Multi dintre partenerii nostri europeni se confrunta cu o varietate de probleme in ceea ce priveste numarul de indivizi care au calatorit spre Siria si Irak si inapoi (n.r. spre Europa) si, prin urmare, capacitatea lor de a monitoriza si de a-i supraveghea pe acesti indivizi este supusa unei presiuni", a spus Brennan.

Brennan a facut aceste comentarii la Institutul pentru Politici de la Washington, in contextul in care Franta, Belgia si alte tari au intensificat urmarirea suspectilor din atacurile de vineri care au avut loc la Paris, soldate cu moartea a 129 de persoane.

Serviciile americane de informatii nu au confirmat insa faptul ca reteaua Stat Islamic este reponsabila pentru aceste atacuri, a mai spus Brennan. Acesta a precizat totusi ca atacurile de la Paris si presupusa bombardare pe data de 31 octombrie a avionului rus in Egipt, soldata cu moartea a 224 de pasageri si a membrilor echipajului, "poarta marca" gruparii islamiste.

Se pare ca reteaua Stat Islamic, care a amenintat luni intr-o noua inregistrare video ca va lansa un atac in Washington, a format o ramura de operatiuni externe. Exista posibilitatea ca aceasta ramura sa fi pregatit lovituri care sa urmeze atacurilor de la Paris, a spus el. "As anticipa ca aceasta nu este singura operatiune pe care SI o are in desfasurare", a spus Brennan. "Iar serviciile de securitate din Europa si din alte locuri lucreaza intens pentru a vedea ce altceva pot face pentru a o descoperi", a adaugat acesta.

Potrivit lui Brennan, se presupune ca planuirea atenta a atacurilor de la Paris a avut loc pe parcursul mai multor luni, scrie MEDIAFAX.

Atacurile nu au surprins comunitatea americana de informatii, care a stiut ca SI planuia sa loveasca undeva in afara Orientului Mijlociu si ca "se gandea la Europa in mod special", a declarat Brennan. "In mod clar nu l-as considera (atacul de la Paris) un eveniment singular", a spus el.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Oficiali europeni estimeaza ca pana la 5.000 de europeni au plecat sa lupte in Siria, din 2011. Numarul include aproximativ 1.400 de cetateni francezi, dintre care in jur de 900 s-au intors in Franta. Mai mult, intre 10.000 si 20.000 de persoane au fost semnalate de autoritatile franceze ca potentiale amenintari la adresa securitatii, a spus Roland Jacquard, un expert francez in combaterea terorismului.

"Ne aflam intr-o situatie in care serviciile sunt depasite. Ele se asteapta sa se intample ceva, insa nu stiu unde si trebuie sa intelegeti stresul la care sunt supuse", a spus Nathalie Goulet, seful unei anchete a Senatului francez privind retelele islamiste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.