Statele Unite au livrat un nou transport de armament luptatorilor rebeli din Coalitia Sirienilor Arabi care lupta impotriva organizatiei teroriste Stat Islamic (SI) in nordul Siriei, promovand o strategie criticata de Turcia, sustine un oficial american, citat de agentia de presa Reuters.

Este pentru a doua oara cand SUA a livrat armament Coalitiei Sirienilor Arabi, formata din 12 grupari, insumand aproximativ 5.000 de luptatori, care colaboreaza, printre altii, cu militantii kurzi pentru a combate organizatia terorista Stat Islamic.

Operatiunea de alimentare cu armament a rebelilor sirieni efectuata de SUA a fost incheiata sambata, cand armamentul a fost livrat la sol, a precizat duminica un oficial al SUA, sub protectia anonimatului, pentru Reuters. Primul transport de armament al SUA oferit coalitiei de rebeli a avut loc in data de 11 octombrie, fiind realizat pe cale aeriana. Ceea ce a pus la indoiala certitudinea SUA ca armamentul a ajuns la cine trebuie, in ciuda asigurarilor date de Pentagon.

Aliat NATO al SUA, Turcia a criticat decizia oficialilor americani de a furniza armament rebelilor sirieni, printre care se afla si militanti kurzi, care lupta impotriva autoritatilor turce.Turcia si-a exprimat ingrijorarea fata de Washington in privinta faptului ca armele furnizate de SUA au fost preluate de militia siriana a kurzilor YPG.

Jeff Davis, un purtator de cuvant al Pentagonului, a declarat ca Statele Unite si-au exprimat intentia de a sprijini rebelii sirieni arabi in lupta de combatere a militantilor organizatiei teroriste Stat Islamic si ca vor continua sa faca acest lucru. Washingtonul si-a schimbat strategia de lupta in Siria, renuntand sa mai antreneze luptatorii sirieni ai opozitiei si sa furnizeze armament gruparilor conduse de comandanti verificati de SUA.

Statele Unite au anuntat ca vor trimite zeci de trupe speciale americane in urmatoarele saptamani in nordul Siriei pentru a supraveghea luptatorii rebeli ai opozitiei siriene in lupta de combare a organizatiei teroriste Stat Islamic, pentru a se asigura ca armamentul furnizat este folosit corespunzator inaintea unui nou transport de armament.

Potrivit oficialului american citat de Reuters, noul transport de armament va ajuta rebelii sirieni sa inainteze in sud spre teritoriile aflate sub controlul gruparii Stat Islamic.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 250.000 de morti, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.