Germania va gazdui Summitul G20 - grupul primelor 20 de puteri mondiale - in 2017, dupa China, in 2016, si cel prezent din Turcia, a anuntat luni cancelarul Angela Merkel, relateaza AFP in pagina electronica.

"Germania va prelua in 2017 presedintia G20", a declarat Merkel pentru presa in marja Summitului G20 din statiunea balneara turca Antalya (sud).

Merkel isi va incheia in acelasi an cel de-al doilea mandat de cancelar. Ea nu si-a anuntat in mod oficial intentiile cu privire la ceea ce va face ulterior. Alegeri legislative sunt prevazute in Germania, in septembrie 2017, scrie MEDIAFAX.

Din grup fac parte 20 de tari, care genereaza impreuna 85% din activitatea economica a lumii si reprezinta doua treimi din populatie.

Creat in 1999, la nivel de ministri ai Finantelor, ca reactie fata de criza financiara din Asia, cu scopul de a depasi G7 si G8, limitate doar la tari bogate, grupul a fost extins la nivel de sefi de stat dupa cataclismul financiar declansat de criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc (subprimes) din 2008.

Din grup fac parte Africa de Sud, Arabia Saudita, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franta, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite, Turcia si Uniunea Europeana (UE). Membrii G20 pot decide anual sa invite un numar limitat de alte tari (cinci, in principiu, inclusiv Spania, care este invitata permanent).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.