Pentagonul va prezenta propuneri in vederea mutarii in Statele Unite a inchisorii de la Guantanamo, la peste 13 ani de la incarcerarea primilor detinuti, ceea ce ar urma sa conduca la indeplinirea unei promisiuni de campanie a lui Barack Obama, relateaza AFP in pagina electronica.

Aflat in ultima parte a mandatului, presedintele american nu mai are la dispozitie mult timp pentru a-si indeplini angajamentul de a inchide inchisoarea de pe insula cubaneza, blocat de probleme de ordin politic si juridic. Deschisa in ianuarie 2002 pentru a primi suspecti de terorism, inchisoarea si imaginile ei cu detinutii inlantuiti, purtand uniforme portocalii, au avut un impact dezastruos asupra imaginii Statelor Unite in lume.

Trebuie sa terminam cu "primul argument de care se servesc islamistii pentru a recruta", subliniaza Barack Obama.
Presedintele american a cerut astfel Pentagonului sa prezinte mai multe optiuni in vederea mutarii in Statele Unite a inchisorii, in care in prezent se mai afla 112 detinuti, fata de peste 700 cati erau in 2003.

Pentagonul urmeaza sa anunte care sunt costurile acestei mutari. Cel putin patru instalatii sunt luate in considerare in vederea mutarii detinutilor de la Guantanamo, si anume doua inchisori militare - la Charleston (South Carolina) si la Fort Leavenworth (Kansas) -, inchisoarea federala de inalta securitate din orasul Florence (Colorado) si cea de la Canon City, in acelasi stat.

In inchisoarea de la Florence se afla deja detinuti ca Ramzi Youssef, organizatorul primelor atentate de la World Trade Center, in 1993, Zacarias Moussaoui, francezul condamnat in legatura cu atentatele din 11 septembrie sau Djokhar Tsarnaev, condamnat la moarte pentru atentatele de la Boston din 2013.

Raportul Pentagonului este o piesa esentiala in vederea avansarii dosarului inchiderii centrului militar de la Guantanamo, insa administratia Obama are de infruntat obstacole extrem de importante in a-si atinge scopul. Congresul majoritar republican se opune oricarei plasari a acestor detinuti in inchisori de pe teritoriul american.

Congresmenii din statele vizate sa-i gazduiasca pe detinuti sunt cele care se opun cel mai ferm, invocand riscuri ale unor atacuri asupra viitoarei instalatii.

Anomalie morala si politica

Citeste si:
Obama a blocat, printr-un decret, preluarea firmei germane Aixtron
Obama a blocat, printr-un...

Congresul a interzis transferurile de detinuti pe teritoriul american in 2011 si tocmai a reinnoit interdictia prin legea bugetului Apararii, scrie MEDIAFAX.

In lipsa unui acord cu Congresul, Casa Alba nu ar exclude sa-l scurtcircuiteze, printr-un decret prezidential care implica riscuri politice si judiciare importante. Daca Barack Obama "insista, o va face in mod flagrant neconstitutional, incalcand legile adoptate de Congres", a avertizat saptamana aceasta Michael McCaul, presedintele Comisiei pentru Securitate Interna din cadrul Camerei Reprezentantilor.

Presedintele Obama "a dat intr-adevar de necaz" intarziind prea mult sa actioneze, apreciaza David Remes, un avocat al yemenitilor incarcerati la Guantanamo.

Presedintele ar fi putut sa diminueze amploarea problemei accelerand plecarea a 53 de detinuti considerati transferabili intr-o alta tara, a declarat el pentru AFP. "Daca le-ar fi spus secretarilor sai ai Apararii «veti fi concediati daca nu transferati 40 de detinuti in 12 luni», sigur ca ar fi avut loc transferuri", a adaugat el.

Citeste si:
Novak Djokovic s-a întors în centrul de detenţie după ce i s-a...
Novak Djokovic s-a întors în...

Presedintele Obama "trebuie sa exercite acelasi tip de presiune pe care l-a exercitat" pentru a impiedica Congresul sa blocheze acordul privind programul nuclear iranian sau acordul de liber-schimb transpacific (TPP), subliniaza el.

In opinia aparatorilor drepturilor omului, o eventuala mutare in Statele Unite nu ar rezolva totusi problema celor 49 de oameni aflati in detentie pe termen "nedefinit", fara proces.

Fie ca sunt detinuti la Guantanamo sau in SUA, situatia lor ramane o anomalie morala si politica, apreciaza ei. "Fiecare zi care trece cu persoane in detentie pe o perioada nedeterminata este o zi in care Statele Unite incalca drepturile omului si isi pierd credibilitatea in apararea acestor drepturi", subliniaza Amnesty International.

Dintre detinutii de la Guantanamo, doar 10 au fost condamnati de justitia militara sau se afla in asteptarea unui proces. Printre ei se afla Khaled Cheikh Mohamed si alti patru co-detinuti, suspectati ca au participat la organizarea atentatelor din 11 septembrie.

Citeste si:
Unsprezece detinuti musulmani din inchisoarea Guantanamo l-au dat...
Unsprezece detinuti musulmani...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.