UE vrea ca firmele americane sa fie obligate sa raporteze cererile serviciilor americane de spionaj pentru accesarea datelor personale ale europenilor, in cadrul unui nou pact privind transferul trans-atlantic al datelor aflat in negociere, a declarat comisarul pentru Justitie Vera Jourova.

Comisarul Vera Jourova, care conduce delegatia UE in negocierile pentru transferul datelor, a afirmat intr-un interviu acordat Wall Street Journal ca raportarea de catre companii a solicitarilor ar fi un mijloc de a verifica suplimentar amploarea accesarilor de date ale europenilor de catre agentiile americane de securitate, pe langa informatiile oficiale.

Curtea Europeana de Justitie a anulat in octombrie un pact vechi de 15 ani referitor la transferul trans-atlantic al datelor, numit "Safe Harbour", care permitea companiilor sa transfere date ale cetatenilor europeni, precum informatii referitoare la salarii si istoricul conturilor, catre servere din Statele Unite, scrie MEDIAFAX.

Potrivit Curtii, datele europenilor nu sunt protejate pe teritoriul SUA, unde pot fi accesate de serviciile de spionaj.

Autoritatile din UE si SUA lucreaza in prezent la un nou acord pentru transferul datelor, care sa respecte conditiile Curtii Europene de Justitie, pana la un termen limita de la sfarsitul lunii ianuarie. Oficialii UE vor in special claritate in privinta amplorii accesului serviciilor americane de securitate la datele cetatenilor europeni si vor sa se asigure ca acest acces este strict necesar.

Autoritatile germane din domeniul protectiei datelor au decis, dupa hotararea Curtii de Justitie Europene, ca nu vor permite niciun fel de transfer de date pana la un nou acord. Microsoft a anuntat miercuri ca din a doua jumatate a anului viitor va oferi clientilor europeni posibilitatea sa stocheze date in sistem cloud in centre de date din Germania, raspunzand astfel ingrijorarii legate de securitatea centrelor de date din Statele Unite, in urma dezvaluirilor privind activitatile de supraveghere efectuate de agentiile de securitate.

"Avand in vedere urgenta problemei, inteleasa de ambele parti, este timpul sa ne intalnim la cel mai inalt nivel posibil", a spus joi Jourova, inainte de a pleca intr-o vizita la Washington, unde urmeaza sa se intalneasca cu oficiali guvernamentali, intre care seful Departamentului pentru Comert Penny Pritzker si procurorul general Loretta Lynch.

Potrivit proiectului aflat in discutie, companiile ar putea fi obligate sa dezvaluie numarul total al solicitarilor pentru datele clientilor primite din partea serviciilor nationale de securitate.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Cele doua parti inca discuta ideea, in conditiile in care autoritatile de la Bruxelles vor ca prevederea sa fie obligatorie, in timp ce oficialii americani sustin ca firmele sa comunice voluntar informatiile.

Microsoft, Google, parte a grupului Alphabet, si alte companii au dat in judecata guvernul SUA, in 2013, sustinand ca au dreptul sa dezvaluie informatii despre solicitarile guvernului pentru datele clientilor. Ulterior, Statele Unite au modificat legislatia pentru a permite companiilor sa publice astfel de rapoarte.

Unele companii publica deja informatii privind solicitarile de date primite din partea guvernelor, in timp ce altele resping propunerea UE ca faptul sa devina obligatoriu.

UE vrea mai multe explicatii calitative referitoare la motivele pentru care sunt accesate date ale europenilor, a spus Jourova.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

"Acest raport anual ne va da informatii despre frecventa si numarul cazurilor, dar vom avea si o lista de criterii privind necesitatea si proportionalitate acestui acces", a aratat comisarul.

Jourova a aratat ca va discuta cu oficialii americani posibilitatea ca angajamentele de protejare a datelor cetatenilor europeni sa devina obligatorii.

Acest angajament ar asigura si corectitudinea metodelor alternative de transfer al datelor, precum contractele standardizate.

Autoritatile europene nationale de protectie a datelor personale au dat termen ca negocierile UE-SUA pentru un nou acord sa se incheie pana la sfarsitul lunii ianuarie. In caz contrar, aceste autoritati isi rezerva dreptul de a lua masurile necesare in consecinta.

Jourova a spus ca vrea ca discutiile sa se incheie inainte de acest termen. Ea a precizat ca va adopta acest nou cadru legislativ doar daca va garanta protejarea datelor europenilor si daca vor exista metode eficiente de control.

Citeste si:
Dosarul electronic de sănătate, din nou funcțional. Pacienții pot...
Dosarul electronic de...

Facebook a anuntat in aceasta saptamana ca cererile guvernamentale pentru date de cont au crescut la nivel global cu 18% in prima jumatate a anului 2015, la 41.214 de conturi, de la 35.051 de cereri in a doua jumatate a anului 2014.

Cele mai multe cereri guvernamentale au venit de la agentiile de guvernamentale din Statele Unite, urmate de cele din Franta, Germania si Marea Britanie.

In cazul solicitarilor venite din partea autoritatilor din Romania, Facebook a aprobat, in perioada ianuarie-iulie 2015, doar 28% dintre acestea. Romania a depus 25 de cereri de informatii prin care a solicitat acces la conturile a 70 de utilizatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.