Europa face o "eroare strategica" asteptand ca Turcia sa ii garanteze securitatea, a declarat, joi, Viktor Orban, premierul ungar, facand referire la discutiile din cadrul summitului pe tema crizei migratiei in capitala Maltei.

O Europa care odata era mandra, "cerseste" acum securitate din partea Turciei, a declarat joi Orban pentru canalul public de stiri M1.

Orban a spus ca situatia in Europa "arata extrem de ingrijorator" pentru ca in timp ce mii sau zeci de mii de imigranti zilnic patrund in Europa fara sa fie verificati, UE continua sa organizeze intruniri de urgenta "care nu conduc niciodata la nimic". Europa nu numai ca nu s-a apropiat deloc de rezolvarea crizei migratiei, dar acum se afla intr-o situatie periculoasa pentru ca singura declaratie comuna, elaborata in urma summitului de la Valetta, este ca Europa va gazdui negocieri despre aceasta criza alaturi de Turcia ca partener strategic, a spus Orban, scrie MEDIAFAX.

"Se pare ca Europa a renuntat la planul ei, la visul si la obligatia de a-si apara singura granitele, si in schimb asteapta ca securitatea sa... sa rezulte in urma unor negocieri diplomatice cu Turcia", a declarat Orban.

Orban a spus ca Ungaria era impotriva unei asemenea cooperari, subliniind ca pozitia oficiala a Guvernului este ca UE ar trebui sa ceara ajutor Turciei abia dupa ce si-a construit propria linie de aparare. Daca aceasta linie nu este reprezentata de granita de sud a Greciei, atunci poate fi construita in continuare mai la nord pentru a arata ca Europa "doreste sa coopereze impreuna cu Turcia, pentru ca de acest lucru ar beneficia ambele parti", a adaugat Orban.

Premierul ungar a sustinut ca nu este esential, cu toate acestea, ca Europa sa ajunga la un acord cu Turcia, precizand ca tarile europene sunt suficient de puternice pentru a se apara singure.

Orban a spus ca incepe sa fie dejucat un plan care presupune ca Turcia va trimite un milion de imigranti catre Europa, in pofida faptului ca "nimeni nu a luat vreodata sau nu a aprobat o asemenea decizie". Ungaria trebuie sa respinga un asemenea plan, a insistat el. Este imposibil aduci un milion de oameni din Turcia si apoi sa ii distribui printre tari care nu au aprobat o asemenea decizie, a sustinut premierul.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.