Mohammed Emwazi, alias "calaul Statului Islamic (SI)" sau "John jihadstul", care potrivit Pentagonului a fost vizat de un atac cu un avion fara pilot, ar fi fost fost lovit in acest atac, langa Rakka, in Siria, a declarat un oficial american de rang inalt pentru BBC News.

Exista un "grad inalt de siguranta" ca acest jihadist britanic nascut in Kuwait sa fi fost atins in atac, a declarat pentru BBC acest oficial american de rang inalt.

In vehiculul vizat de atac, alaturi de jihadist s-ar mai aflat cel putin o persoana. Emwazi a fost "urmarit cu atentie o perioada de timp", a declarat oficialul american pentru BBC.

Potrivit agentiei americane de presa The Associated Press, care citeaza un oficial american, in atac a fost folosit un avion fara pilot.

"Evaluam rezultatele operatiunii din aceasta noapte (de joi spre vineri) si vom oferi informatii suplimentare atunci cand si daca va fi cazul", a anuntat Peter Cook, un purtator de cuvant al Pentagonului.

"Suntem la curent cu declaratia Statelor Unite despre atacul aerian care l-a vizat pe Mohammed Emwazi", a declarat o purtatoare de cuvant a premierului britanic David Cameron. "La fel ca (americanii), nu facem comentarii suplimentare in aceasta faza", a adaugat ea.

Emwazi ar fi efectuat o calatorie in Siria in 2013, iar ulterior s-ar fi alaturat gruparii jihadiste Statul Islamic. El a aparut pentru prima data intr-o inregistrare video anul trecut in august, cand imagini cu asasinarea jurnalistului american James Foley au fost postate online.

Ulterior au aparut in inregistrari video ale decapitarilor jurnalistului american Steven Sotloff, lucratorului umanitar britanic David Haines si soferului britanic de taxi Alan Henning, dar si ale lucratorului umanitar Abdul-Rahman Kassig, cunoscut si ca Peter, si jurnalistului japonez Kenji Goto. In fiecare dintre aceste inregistrari video, Emwazi apare imbracat intr-o roba neagra si purtand o cagula neagra pe cap.

Prezentat initial ca "John jihadistul", el a fost identificat in februarie ca fiind Mohammed Emwazi din vestul Londrei. La inceputul acestui an au aparut o serie de informatii despre un numar de calatorii pe care Emwazi le-a efectuat in strainatate inainte sa plece in Siria, in 2013.

Citeste si:
Ministrul Bogdan Aurescu, „pus la zid” de BBC. „Ce ați dat voi...
Ministrul Bogdan Aurescu,...

Intre aceste calatoria, figureaza si una in Tanzania, in august 2009, cand Emwazi ar fi intrat in atentia serviciilor de securitate din Marea Britanie, scrie MEDIAFAX.

Dezvaluirea identitatii jihadistului a condus la o polemica pe tema cauzei radicalizarii acestuia, dupa ce organizatia britanica Cage a sugerat ca un contact cu MI5 ar fi putut contribui la aceasta radicalizare.

Insa Guvernul britanic a catalogat aceasta sugestie ca fiind "intru totul condamnabila", iar premierul David Cameron a sarit in apararea serviciilor britanice de informatii interne.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.