Operatiunile de distribuire a refugiatilor in interiorul Uniunii Europene (UE) se vor incheia abia in 2101 - in ritmul actual al repartizarii intre statele membre -, a avertizat ironic, la Malta, presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, relateaza AFP in pagina electronica.

"Nu sunt deloc multumit de ritmul repartizarii", a declarat Juncker intr-o conferinta de presa, joi, dupa reuniunea liderilor europeni la Valetta.

Mai putin de 150 de persoane - dintre cele 160.000 pe care UE a hotarat sa le transfere din Italia si Grecia catre alte state europene - au fost efectiv mutate in ultimele saptamani, a declarat presedintele CE. "Daca vom continua in acest ritm vom termina in 2101", a adaugat el. "Trebuie sa acceleram si sper ca asa se va intampla", si-a exprimat Juncker speranta.

Statele membre UE s-au angajat sa primeasca, in decurs de doi ani, 160.000 de refugiati - sirieni, eritreeni si irakieni - provenind din Italia si Grecia, din asa-numitele "hotspots" - centre in care sunt triati refugiatii de "imigrantii economici", la sosirea pe teritoriul UE.

Cote - exacte si constrangatoare - de refugiati, care este obligatoriu sa fie primiti, au fost stabilite pentru toate statele UE, pentru o perioada de doi ani, insa statele este necesar sa notifice treptat locuri imediat disponibile, in vederea organizarii primelor transferuri.

Comisia a indemnat in mai multe randuri statele UE, in ultimele saptamani, sa faca mai rapid acest lucru, pentru ca mutarea azilantilor sa poata fi implementata, scrie MEDIAFAX.

Pe termen lung, Comisia pledeaza pentru un mecanism permanent de repartizare - fara un plafon in ceea ce priveste numarul azilantilor - cu caracter constrangator, care sa fie declansat in functie de situatia de criza constatata pe teren. Insa mai multe state membre UE se opun categoric acestui mecanism.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.