Zeci de mii de activisti de extrema dreapta au defilat miercuri cu steaguri poloneze prin Varsovia, intr-un mars antimigrare de Ziua Independentei, iar violente au izbucnit intre manifestanti si politie, spre deosebire de manifestatiile pasnice din restul tarii, relateaza Euronews.

Mitingul a inceput in capitala poloneza si a continuat cu un mars catre stadionul national, unde o serie de vorbitori s-au adresat multimii exprimandu-si opozitia fata de primirea de migranti in tara.

Protestatarii scandau sloganul "Polonia polonezilor", in momentul izbucnirii violentelor cu politia. In restul tarii manifestatiile au fost pasnice, scrie MEDIAFAX.

Principalul eveniment a avut loc in Piata Pilsudski, unde presedintele Andrzej Duda a asistat la o parada militara care a marcat 97 de ani de la incetarea impartirii teritoriului polonez intre Rusia, Prusia si Austria.

O slujba in memoria maresalului Jozef Pilsudski, unul dintre principalii arhitecti ai independentei poloneze, a avut loc la Biserica Sfintei Cruci. Aceasta sarbatoare nationala a fost marcata de violente in trecut.

Marsul din acest an a fost organizat de catre o serie de organizatii de extrema dreapta, sub sloganul "Polonia polonezilor", o aluzie la un slogan antisemit din al Doilea Razboi Mondial, potrivit AP.

"Stop islamizarii Poloniei", se putea citi pe un banner.

Guvernul de centru-dreapta, in exercitiu, a acceptat sa primeasca 7.000 de refugiati din Siria si Eritreea, un plan nepopular in randul multor polonezi. In aceasta atmosfera, Partidul lege si Justitie (PiS, extrema dreapta, antimigratie) a obtinut o victorie zdrobitoare in alegerile din 25 octombrie. Un nou guvern PiS urmeaza sa fie investit in zilele urmatoare.

Multimea, in randul careia unii purtau masti, a marsaluit prin fum rosu de fumigene. Autoritatile au estimat ca aproximativ 35.000 de persoane au luat parte la mars. Cateva persoane au fost arestate pentru ca aveau asupra lor fumigene si alte materiale pirotehnice, interzise. Un important dispozitiv de politie a fost mobilizat la Varsovia, in urma confruntarilor din anii trecuti.

Sursa video: Euronews/ YouTube


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.