Evaziunea fiscala raspandita si gradul mare de coruptie scad veniturile statului, iar faptul ca nu exista preocupare si bani alocati pentru eradicarea saraciei, desi bani exista, reflecta o decizie politica, a aratat raportorul ONU pe probleme de saracie extrema, Philip Alston.

"Daca Romania nu isi rezolva problema saraciei, poti presupune ca nu are bani. Dar banii sunt acolo. Faptul ca nu se aloca bani pentru eradicarea saraciei, desi sunt colectate taxe la stat, reflecta de fapt o decizie politica. Banii exista si este si mai important ca exista motive clare pentru care nu sunt disponibili si mai multi bani. Mai multe guverne din Romania au facut alegeri la nivel de politici publice pentru a imbunatati traiul celor care erau deja intr-o situatie buna, nu pe al celor mai saraci. Evaziunea fiscala este ridicata si exista un mare grad de coruptie care scad veniturile la buget. Chiar si atunci cand se iau masuri pentru eradicarea coruptiei, doar o mica parte a banilor sunt confiscati. E o parte buna, pentru ca aici scapi cu banii daca esti corupt", a aratat raportorul.

Philip Alston a mai aratat ca, in Romania, au existat decizii semnificative pentru dublarea alocatiilor pentru copii si pentru scaderea TVA, insa, in opinia sa, aceste masuri s-au luat fara a fi analizate efectele lor.

"Atat cat mi-am putut da seama, nu au existat studii serioase care sa analizeze impactul acestor decizii asupra categoriilor de populatie cele mai sarace. Analizele facute au fost insuficiente asupra consecintelor si au fost folosite fonduri care ar fi putut fi utilizate pentru cei afectati de saracia extrema", a mai aratat raportorul special al Organizatiei Natiunilor Unite pe probleme de saracie extrema si drepturile omului, scrie MEDIAFAX.

El a precizat ca sunt necesare provocari institutionale pentru eradicarea saraciei extreme, pentru ca aceasta ramane o problema, chiar daca in ultimii 10 - 15 ani rata saraciei a scazut.

"Este evident ca au existat imbunatatiri", a spus Alston.

El a explicat ca eradicarea problemelor legate de saracie tin de o optiune politica care pana acum nu a fost "imbratisata" in Romania.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

"Unul din paradoxurile politicii economice consta in faptul ca guvernul insista pe niste politici foarte bine tintite. Cand am intrebat de ce taxa unica de 16 la suta nu poate fi scoasa, au spus ca nu vor sa introduca prea mare complexitate in sistem. (...) Pana si cei de la FMI ne-au spus ca sistemul de impozitare din Romania este mult prea regresiv, astfel incat pune o povara prea mare pe categoriile de venit cele mai mici. Contributiile incep sa se aplice de jos si se mentin in acelasi procent pana la cei cu venituri foarte mari. FMI a zis ca ar trebui mai mult spatiu financiar pentru cheltuieli sociale", a mai spus raportorul.

Intrebat care este situatia Romaniei privind saracia, in comparatie cu alte tari, Philip Alston a precizat ca singura comparatie care are cu adevarat sens trebuie facuta in interiorul Uniunii Europene.

Citeste si:
VIDEO Două persoane surprinse făcând sex într-o mașină oficială ONU
VIDEO Două persoane surprinse...

"Romania este pe ultimul sau penultimul loc, in functie de o serie de indicatori, si lucrurile nu trebuie sa stea asa, pentru ca este vorba de o alegere care pana acum a fost acceptata de societate. Rolul meu este de a spune ca o tara ca Romania a acceptat o serie de principii si atunci cand tarile nu respecta drepturi, vorbim de un esec de a se conforma obligatiilor", a mai aratat Alston.

Acesta a subliniat ca Romania are posibilitati pentru a eradica saracia, dar trebuie mai multa concentrare pe vointa politica, iar daca guvernul refuza sa ia masurile care se impun, atunci inseamna ca guvernul nu vrea sa joace rolul de a ajuta acele persoane sa depaseasca conditia de saracie.

Raportorul special al Organizatiei Natiunilor Unite pe probleme de saracie extrema si drepturile omului a efectuat o vizita oficiala in Romania, in perioada 2 - 11 noiembrie, pentru a evalua eforturile Guvernului pentru eradicarea saraciei, dar si felul in care Executivul ia in considerare obligatiile sale internationale de respectare a drepturilor omului in aceste eforturi.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Vizita s-a concentrat pe situatia romilor, persoanelor cu dizabilitati si a copiilor, grupurile care sunt afectate in mod disproportionat de saracie si de probleme legate de drepturile omului.

Philip Alston a spus, in conferinta de presa sustinuta la finalul misiunii pe care a avut-o in Romania, ca a transmis deja un raport Guvernului, iar raportul final va fi prezentat in vara anului viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.