Congresul american a adoptat marti proiectul de lege privind apararea pe 2016, care autorizeaza acordarea de armament letal Ucrainei in valoare de 50 de milioane de dolari si interzice in continuare transferul de detinuti de la Guantanamo pe teritoriul Statelor Unite.

Casa Alba a informat ca presedintele Barack Obama ar urma sa promulge proiectul adoptat de Senat marti si de Camera Reprezentantilor saptamana trecuta, relateaza Radio Free Europe/Radio Liberty in pagina online.

Obama a respins proiectul anterior, din cauza prevederilor care interzic Casei Albe sa transfere in SUA detinuti inca aflati la inchisoarea militara Guantanamo, din Cuba.

Proiectul adoptat prevede, printre altele, un ajutor in valoare de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina, in lupta sa impotriva separatistilor sustinuti de Rusia. Acest ajutor include 50 de milioane de dolari pentru armament letal, precum sisteme de armament impotriva blindatelor, mortiere, lansatoare de grenade, arme mici si munitie, scrie MEDIAFAX.

Administratia Obama a evitat pana in prezent sa ofere armament letal Ucrainei, de teama sa nu provoace Rusia.

Legislatia stabileste de asemenea un termen pentru administratie, pentru a informa Congresul daca Rusia continua sa incalce Tratatul privind Fortele nucleare intermediare (INF), care a eliminat o intreaga clasa de rachete nucleare din Europa la sfarsitul anilor '80. Proiectul adoptat de Congres include de asemenea un ajutor de 715 milioane de dolari pentru fortele irakiene care lupta impotriva militantilor gruparii Stat Islamic.

Potrivit AFP, Senatul a aprobat cu 91 de voturi pentru si trei impotriva legea privind apararea pe 2016, care include interdictia transferarii de detinuti de la Guantanamo in SUA. In Camera Reprezentantilor, proiectul a primit 370 de voturi pentru si 58 impotriva.

Transferurile de detinuti pe teritoriul american au fost interzise de Congres in 2011, impiedicandu-l astfel pe presedintele Obama sa-si indeplineasca promisiunea de a inchide centrul de detentie creat in 2002 si in care se afla in continuare 112 suspecti arestati in cadrul "razboiului impotriva terorismului", declansat dupa atentatele de la 11 septembrie 2001. Cu toate acestea, administratia pregateste un plan pentru transferul in SUA a 59 dintre detinutii considerati cei mai periculosi, in timp ce ceilalti 53 pot fi transferati in strainatate.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.