Sefi de stat si de guvern din aproape toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) si din peste 30 de tari africane participa miercuri, in capitala malteza Valletta, la negocieri pe tema gestionarii crizei migratiei care afecteaza Europa, relateaza AFP in pagina electronica.

Summitul de doua zile se incheie joi si este urmat, imediat, de o reuniune informala a liderilor UE, care vor evalua situatia in care se afla incercarea lor de a raspunde in comun celei mai mari miscari de populatii de pe continent de la al Doilea Razboi Mondial incoace.

Dintre cele 28 de state membre UE, 24 vor fi reprezentate in Malta la nivel de sefi de stat si de guvern, iar celelalte patru la nivel de ministri, potrivit unei liste cu participantii, furnizate AFP de catre un diplomat. O "prezenta puternica" este asteptata din partea liderilor celor 35 de tari africane invitate, a declarat acest diplomat.

Aceste state africane sunt Djibouti, Egipt, Eritreea, Etiopia, Kenya, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan, Tunisia, Benin, Burkina Faso, Camerun, Cap Verde, Republica Centrafricana, Ciad, Republica Democratica Congo, Coasta de Fildes, Gabon, Gana, Guineea, Guineea Ecuatoriala, Guineea Bisau, Liberia, Libia, Mali, Mauritania, Maroc, Niger, Nigeria, Republica Congo, Senegal, Sierra Leone, Gambia si Togo.

Algeria, Norvegia, Islanda si Elvetia urmeaza sa participe ca observatori.

Uniunea Africana (UA) si Comisia Comunitatii Economice a Statelor din Africa de vest (ECOWAS) vor fi, de asemenea, prezente la reuniune. Delegati din partea Agentiei europene pentru controlul frontierelor externe Frontex, Biroului european pentru sprijin in domeniul azilului (EASO) si agentiilor de politie internationala Interpol si europeana Europol si-au confirmat de asemenea participarea.

La summit si-a anuntat participarea si presedintele Parlamentului Eurpan (PE) Martin Schulz.

Intre alti invitati se mai afla secretarul general al ONU Ban Ki-moon si delegatii din partea Organizatiei Internationale pentru Migratii (OIM), Inaltului Comisar ONU pentru Refugiati, Biroului Inaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) si Programului ONU pentru Dezvoltare (UNDP), scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Delegatii din partea Ligii Arabe, Autoritatii Interguvernamentale pentru Dezvoltare (IGAD), Comunitatii economice a statelor din Africa Centrala (CEEAC), Comunitatii de dezvoltare a Africii australe (SADC) si Centrului international pentru dezvoltarea politiciilor migratorii (ICMPD) urmeaza, de asemenea, sa participe.

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie va fi, de asemenea, prezenta la reuniune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.