Viitorul Europei depinde in mare masura de modul in care Germania abordeaza criza migratiei si de felul in care celelalte state dau dovada de mai multa solidaritate in infruntarea comuna a acestei provocari istorice, a declarat luni presedintele UE Donald Tusk, relateaza Reuters in pagina online.

Europa se confrunta cu cea mai dura criza a refugiatilor de la al Doilea Razboi Mondial, iar Germania asteapta pana la sfarsitul anului ca aproximativ un milion de persoane sa ajunga pe teritoriul sau.

Tusk a subliniat in mai multe randuri urgenta consolidarii frontierelor Uniunii Europene (UE), iar cancelarul german Angela Merkel a indemnat statele membre sa dea dovada de solidaritate si sa imparta povara.

Initial Merkel a fost laudata - atat acasa, cat si in strainatate - pentru abordarea calduroasa a refugiatilor, dintre care multi provin din zone de conflict din Orientul Mijlociu. Insa pe masura ce afluxul a continuat, iar capacitatile Germaniei s-au apropiat de limita, cancelarul a inceput sa fie tot mai criticat.

Intr-un discurs rostit in acest oras cu ocazia marcarii a 26 de ani de la caderea Zidului Berlinului, Tusk a dat Germania si pe Merkel personal ca exemple ale celor mai bune valori europene. "Cei care cred ca Germania este prea deschisa, prea toleranta, prea liberala uita sa-si faca temele de acasa despre tragica noastra istorie", a declarat fostul premier polonez.

"Vreti o Germanie deschisa, toleranta, plina de compasiune, care simpatizeaza cu cei slabi si saraci - cu alte cuvinte Germania Angelei Merkel - sau (vreti) o Germanie inchisa, rece si nemiloasa? Exista un singur raspuns", a continuat el.

De aceea, celelalte state europene este necesar sa dea dovada, acum, de solidaritate cu Germania, "in aceste vremuri dificile, de incercare", a indemnat el.

Presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker i-a acuzat pe liderii nationali ca submineaza eforturile de gestionare a crizei prin faptul ca nu-si onoreaza angajamentele in bani si resurse, scrie MEDIAFAX.

Mesaj moral

Germania, pe de alta parte, este necesat sa-si dea seama ca este responsabila nu doar pentru "mesajul ei moral", ci, in masura si mai mare, de intreaga comunitate politica a europenilor, a adaugat Tusk.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

El a indemnat Germania sa dea dovada de un leadership puternic, sa ajute la securizarea frontierelor externe ale UE si sa protejeze Europa de ascensiunea populismului. "Intr-adevar, daca Europa va supravietui ca un continent al libertatii, statului de drept, respectarii individului si securitatii locuitorilor ei va depinde in mare masura de germani", a subliniat presedintele UE.

Tusk a indemnat la o "modificare" a actualei politici europene in domeniu migrarii, avertizand ca zona Schengen de libera circulatie este amenintata daca frontierele sale externe nu sunt consolidate. "In fata amplorii fara precedent a valului de migranti catre Europa, trebuie sa spunem simplu: Europa nu este capabila sa accepte toti oamenii care vor sa vina pe continentul nostru", a pledat Tusk.

"Haideti sa nu ne mintim singuri. Caderea Zidului Berlinului nu a abolit nevoia frontierelor ca atare", a subliniat presedintele UE.

Citeste si:
Angela Merkel, prima reacție despre invazia Rusiei în Ucraina
Angela Merkel, prima reacție...

Deoarece Germania nu este stat de frontiera, responsabilitatea le revine in primul rand celorlalte tari, a insistat Tusk. "Dar, chiar si asa, toata lumea se va uita la voi, vor cauta semnale de la Berlin", a adaugat el.

Merkel a fost criticata pentru ca a incurajat in mod involuntar tot mai multi refugiati sa vina in Germania, declarand in mod public ca nu exista o limita in privinta numarului celor pe care-i va accepta.

Liderii europeni poarta miercuri negocieri cu lideri africani pe tema controlului migratiei, iar Tusk a convocat joi un miting informal pe tema refugiatilor al sefilor de stat si de guvern ai statelor membre UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.