Patru cutremure de intensitate slaba au precedat dubla rupere a barajului minei de fier din sudul Braziliei, iar cel putin o persoana a murit, iar alte cel putin 12 au fost date disparute, potrivit unor bilanturi revizuite in scadere, relateaza DPA in pagina electronica.

Cele patru seisme au prezentat magnitudini de 2 pana la 2,6, potrivit Centrului Seismologic de la Universitatea din Sao Paulo. Potrivit primelor informatii, cele doua ruperi aproape simultane de joi s-ar fi soldat cu 17 morti, iar cel putin 20 de persoane ar fi fost date disparute.

Operatorul minei Samarco a anuntat ca 16 persoane au fost date disparute. Autoritatile in domeniul interventiei din statul Minas Gerais au raportat ca a murit un barbat.

Potrivit companiei, prin sparturile in baraj s-au scurs aproximativ 62 de milioane de metri cubi de noroaie, care au inundat partial Bento Rodriguez, un sat situat la aproximativ 250 de kilometri nord de Rio de Janeiro, potrivit portalului de stiri Estadao. Peste 70 de locuitori au fost raniti.

Ploi puternice au incetinit eforturile de salvare vineri. Trei elicoptere si un avion fara pilot cautau supravietuitori pe dealurile din jurul localitatii. Cautarea cadavrelor urmeaza sa inceapa abia dupa retragerea noroaielor, potrivit ziarului Folha de Sao Paulo.

Barajul retinea noroaie de la o fosa de decantare a minei de fier Samarco. O parte importanta a satului, cu aproximativ 500 de locuitori, a fost distrusa, potrivit presei locale, scrie MEDIAFAX.

Procuratura a deschis o ancheta. Samarco, care se prezinta ca a zecea cea mai mare companie exportatoare din Brazilia, este detinuta in parti egale de companiile braziliana Vale si australiana BHP Billiton.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.