François Hollande a inaugurat joi dupa-amiaza "Pentagonul" francez de la Balard, noul sediu al Ministerului Apararii care regrupeaza statele majore ale celor trei armate -Terestra, Aeriana si Marina- si centrul lor operational, faimosul Centru de Planificare si Comandament al Operatiunilor (CPCO).

Presedintele - comandantul armatelor - urma sa viziteze aceasta cadire masiva, in Arondismentul al XV-lea din Paris, al carei proiect a fost lansat in 2007 de catre predecesorul sau, Nicolas Sarkozy, scrie MEDIAFAX.

Aproximativ 9.300 de agenti urmeaza sa lucreze in noul sediu, cu exceptia ministrului Apararii Jean-Yves Le Drian si Cabinetului sau, care isi pastreaza ca sediu principal l'Hôtel de Brienne, in centrul Parisului, in apropiere de Elysée si Matignon.

Dupa dezvelirea placii inaugurale si prezentarea proiectului, Hollande urma sa viziteze centrul nevralgic al noului minister - CPCO, unde sunt planificate operatiunile externe franceze. O vizita cu usile inchise, in acest loc tinut in cel mai mare secret, in care nici jurnalisti si nici macar arhitectii proiectului nu au avut acces vreodata.

In discursul sau, Hollande - care de la inceputul mandatului este presedintele Republicii a V-a care a angajat cele mai multe operatiuni externe in cea mai scurta perioada de timp - urma sa revina asupra "faptului ca armatele sunt deosebit de mobilizate, in prezent, atat in interior, cat si in exterior", a declarat un consilier.

Cel mai mare acoperis solar din Paris

Inca de la inceputul mandatului de cinci ani, in ianuarie 2013, François Hollande a imbracat haina de "comandant de razboi", luand in doar cateva ore decizia de a angaja armata franceza in Mali, pentru a stopa avansarea jihadistilor.

Au urmat interventia in Republica Centrafricana, atacurile aeriene asupra gruparii Statul Islamic (SI) in Irak si in Siria, extinderea operatiunii antiteroriste in Sahel (Barkhane) si mobilizarea armatei pe teritoriul national in urma atentatelor din ianuarie de la Paris.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

In plina batalie pentru alegerile regionale, Hollande - care s-a lansat deja in cursa prezidentiala - beneficiaza in calitate de sef al armatelor de un bilant care-i este foarte favorabil. Insa, intr-o lucrare recenta a jurnalistului David Revault d'Alonnes de la Le Monde - "Les guerres du Président" -, el concede ca politica sa externa si numeroasele operatiuni militare vor canari putin in votul francezilor in alegerile prezidentiale, in comparatie cu provocarea somajului si cresterii economice, in care rezultatele nu-i sunt tocmai favorabile.

"Nu am vazut (ca) vreun (scrutin) prezidential sa se faca in jurul (problemelor) internationale", "acest lucru nu contribuie in alegerile (prezidentiale). Acest lucru contribuie la statutul prezidential, ceea ce este altceva", marturiseste el.

Citeste si:
Emmanuel Macron este primit de Francois Hollande la Elysee
Emmanuel Macron este primit...

Cu trei saptamani inainte de Conferinta pe tema incalzirii globale (COP21), organizata la Paris, alta batalie a mandatului sau de cinci ani, presedintele urma sa insiste asupra realizarii tehnologice pe care o constituie noua instalatie de la Balard in ceea ce priveste protejarea mediului. Cladirea are cel mai mare acoperis solar din Paris, aproximativ 5.000 de metri patrati de panouri fotovoltaice. Ea este dotata, de asemenea, cu un sistem de ventilatie integral autonom, care nu recurge la nicio alta sursa de energie.

In ceea ce priveste securitatea, cladirea a fost conceputa astfel incat "sa nu se surpe daca un vehicul explodeaza pe centura sau pe bulevardul Valin (intrare)", potrivit proiectantilor.

"Balardgone" reprezinta o investitie de 1,2 miliarde de euro, finantata in parteneriat cu intreprinderi private, inclusiv Bouygues. Ministerul s-a angajat sa le plateasca o chirie anuala de 154 de milioane de euro, pe o perioada de 30 de ani, dupa care va deveni proprietarul cladirii.

Citeste si:
Documente secrete de la Pentagon: armata Ucrainei, fără muniție...
Documente secrete de la...

Insa, scria recent revista Challenges, cea mai mica modificare antreneaza devize incredibile, ca de exemplu suma de 2.274 de euro pentru doua prize electrice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.