Armata americana anunta ca a testat cu succes un sistem de aparare antiracheta in valoare de 230 de milioane de dolari care prezinta capacitatea sistemelor Aegis si THAAD de a identifica si distruge atat rachete balistice, cat si de croaziera.

Testarea a fost efectuata in apropiere de Insula Wake, in vestul Pacificului, catre ora locala 23.05 (luni, 6.05, ora Romaniei), de catre Agentia americana de aparare antiracheta (MDA), Comandamentul american in Europa, Comandamentul american la Pacific, Agentia pentru testare operationala a a sistemelor de aparare antibalistice (BMDSOTA) si Comandamentul componente functionale comune pentru Aparare antiracheta integrata (JFCCIMD).

"A fost un test operational BMD foarte complex care cerea ca toate elementele sa functioneze impreuna - intr-un plan de aparare stratificat - vizand detectarea, urmarirea, deosebirea, angajarea si distrugerea amenintarilor rachetelor balistice", a anuntat MDA intr-un comunicat.

Este pentru prima data cand armata americana a dovedit eficienta unei aparari stratificate, potrivit lui Riki Ellison, fondatorul Aliantei pentru Promovarea Apararii Antiracheta (MDAA), o organizatie nonprofit.

"Este un succes urias", a subliniat Ellison, adaugand ca testul sporeste increderea in planurile Statelor Unite de mobiliza o baterie sau un sistem terestru mobil de mare altitudine THAAD in Europa si ca ar putea impulsiona intentiile de a trimite un sistem THAAD in Coreea de Sud.

Insa unii critici apreciaza ca testarile unor sisteme antiracheta sunt prea simple si nu simuleaza potentiale amenintari din viata reala.

Testarea a implicat un sistem de tip Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) construit de catre Lockheed Martin Corp, doua sisteme de rarad de tip AN/TPY-2 construite de Raytheon Co, un sistem de Comandament, Control, Managementul luptei si Comunicatii construit de catre Lockheed si distrugatorul USS John Paul Jones, dotat cu un radar de tip AN/SPY-1.

In cadrul testarii, un sistem THAAD de pe Insula Wake a detectat si distrus o tinta care simula o racheta balistica cu raza scurta de actiune, lansata de un avion de transport de tip C-17.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

In acelasi timp, sistemul THAAD si distrugatorul au lansat amandoua rachete in vederea interceptarii unei rachete balistice cu raza medie de actiune lansate de catre un al doilea C-17. THAAD si-a atins tinta, insa racheta de tip SM-3 Block IB, construita de catre Raytheon, a esuat la inceputul zborului si si-a ratat tinta.

MDA a anuntat ca ancheteaza aceasta problema.

Capacitatea THAAD de a lovi a doua tinta releva, in opinia lui Ellison, importanta de a avea un sistem de aparare antiracheta in straturi. "Daca o racheta nu merge, ai alt sistem pe care sa-l folosesti impotriva amenintarilor inamice", a spus el.

In timp ce erau abordate primele doua amenintari, distrugatorul Marinei americane dotat cu sistemul Aegis a interceptat, de asemenea, o tinta de tip BQM-74E, construita de catre Northrop Grumman Corp, cu ajutorul unei rachete ghidate de tip Standard Missile-2 Block IIIA.

Citeste si:
Sorin Bontea a avut primul job la 16 ani. Nu i-a fost deloc ușor:...
Sorin Bontea a avut primul...

Extinderea sistemului antiracheta al Statelor Unite in Europa de Est reprezinta o amenintare la adresa capacitatilor nucleare ruse, declara Vladimir Putin, la sfarsitul lui octombrie, la Formul Valdai de la Soci, pe litoralul rus al Marii Negre, exprimandu-si ingrijorarea fata de faptul ca infrastructura ofensiva a NATO se apropie de frontierele ruse si evocand un scenariu "foarte periculos".

Statele Unite efectuasera in aceeasi saptamana, in largul Marii Britanii, un test pentru interceptarea unei rachete balistice, verificand sisteme de tip SM-3, similare cu cele care urmeaza sa fie instalate in Romania. Un obuz balistic fara incarcatura a fost interceptat cu un sistem de tip Aegis SM-3 maritim. Un sistem SM-3 terestru urmeaza sa fie instalat in baza antiracheta de la Deveselu, in judetul Olt. Statele Unite au acuzat anul trecut Rusia ca ar incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF). In replica, Moscova a declarat ca acuzatiile sunt lipsite de fundament, subliniind ca sistemele antiracheta care urmeaza sa fie instalate in Romania si Polonia ar putea fi o incalcare directa a acestui tratat.

Citeste si:
Japonezii refuză să instaleze scutul american de apărare anti-rachetă
Japonezii refuză să instaleze...

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific, scrie MEDIAFAX.

Tot sisteme Aegis urmeaza sa fie utilizate in planul de creare a unui "scut antiracheta" NATO in Europa, scopul fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmeaza sa fie instalate la baza de la Deveselu (Romania) si in Polonia.

O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.