Cel putin trei militari irakieni si 20 de exilati iranieni au fost ucisi joi, in urma unui atac cu obuze asupra unei foste baze militare de langa Aeroportul International Bagdad, care gazduieste o grupare de refugiati iranieni, relateaza AP in pagina electronica.

Politia irakiana a anuntat ca cel putin 16 obuze au lovit Camp Liberty, o fosta baza americana care in prezent gazduieste gruparea iraniana in exil Mujahedeen-e-Khalq (MEK) din cadrul opozitiei iraniene.

Cel putin 16 militari care pazeau baza au fost raniti, a anuntat politia irakiana. MEK a anuntat ca zeci de refugiati iranieni au fost de asemenea raniti in acest atac. Atacul nu a fost revendicat, imediat, de nimeni, scrie MEDIAFAX.

"Din cauza intunericului, numarul exact de morti si raniti nu a fost stabilit" definitiv, a anuntat Mujahedeen-e-Khalq intr-un comunicat.

Politia irakiana a anuntat ca ar putea exista raniti si in randul gruparii in exil, insa a notat ca aceasta nu a raportat victime autoritatilor locale si ca nu poate stabili cati civili au fost ucisi in atac. Anuntul MEK cu privire la victime nu a putut fi verificat imediat din surse independente, precizeaza AP, din cauza orei inaintate si interzicerii accesului presei in baza.

Un oficial din cadrul politiei a declarat ca obuzele au cazut destul de departe de aeroport cat sa nu afecteze traficul comercial. Un oficial de la un spital a confirmat bilanturile. Ambii oficiali au facut declaratii sub protectia anonimatului, deoarece nu erau autorizati sa stea de vorba cu presa, mai precizeaza agentia americana.

Acesta nu este primul atac asupra Camp Liberty, de cand baza gazduieste gruparea, care se opune ferm regimului cleric iranian. Anul trecut, gruparea Statul Islamic (SI) a lansat obuze asupra Aeroportului International Bagdad cu scopul de a destabiliza capitala irakiana.

Maryam Rajavi, presedinta-aleasa a Consiliului National al Rezistentei Iraniene CNRI), cu sediul la Pris, din care Mujahedeen-e-Khalq face parte, a acuzat Iranul ca se afla in spatele acestui atac.

"Agenti ai regimul iranian din Guvernul irakian sunt responsabili de ultimul asalt", a declarat ea, citata intr-un comunicat. "Statele Unite si ONU sunt deplin constiente de aceasta realitate", a adaugat ea.

Citeste si:
Emily Burghelea a tras o sperietură sora cu moartea. Cu ce probleme...
Emily Burghelea a tras o...

Secretarul de Stat John Kerry a condamnat, la Washington, atacul, intr-un comunicat emis in noaptea de joi spre vineri.

"Ne consultam cu Guvernul irakian pentru a evalua intreaga amploare a acestui atac neprovocat", se arata in comunicat. "Indiferent de circumstante, asupra acestui aspect ramanem hotarati: Statele Unite raman angajate sa asiste Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) in vederea mutarii permanente a tuturor rezidentilor de la Camp Hurriya intr-un loc sigur, in afara Irakului".

Membri Mujahedeen-e-Khalq au fost primiti in Irak de catre Saddam Hussein, in anii '80, in timpul Razboiului cu Iranul. Situatia lor s-a schimbat radical dupa indepartarea de la putere a fostului dictator, in urma invaziei din 2003 conduse de catre Statele Unite.

Actualul Guvern irakian, condus de catre siiti, care si-a consolidat relatiile cu Teheranul, considera ilegala prezenta gruparii pe teritoriul irakian. Gruparea raporteaza regulat inasprirea conditiilor in domeniul sanatatii in aceasta tabara izolata si acuza Guvernul irakian de neglijenta si abuzuri in domeniul drepturilor omului.

Citeste si:
Peste 5,2 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul...
Peste 5,2 milioane de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.