Parlamentul European a adoptat, joi, o rezolutie prin care indeamna statele membre UE sa ii ofere protectie activistului american Edward Snowden, refugiat in Rusia dupa ce a dezvaluit informatii secrete ale Agentiei pentru Siguranta Nationala (NSA) din SUA.

Proiectul de rezolutie a fost adoptat la limita de eurodeputati, cu 285 pentru si 281 impotriva.

"Statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa abandoneze toate procedurile penale impotriva lui Edward Snowden, sa ii ofere protectie si, drept consecinta, sa evite extradarea sau predarea sa altor parti, recunoscandu-i statutul de activist pentru integritate si de aparator al drepturilor omului", prevede rezolutia, care are caracter simbolic si risca sa genereze tensiuni diplomatice cu Administratia Barack Obama.

"Acest vot nu este o lovitura data institutiilor guvernamentale americane, ci o mana intinsa de prieteni. Este o sansa de a merge inainte", a reactionat Edward Snowden, prin Twitter, dupa votul Parlamentului European.

Edward Snowden, in varsta de 32 de ani, este cetatean american, fost angajat al Agentiei Centrale pentru Informatii (CIA) si fost colaborator al Agentiei pentru Siguranta Nationala (NSA). In anul 2013, Snowden a transmis publicatiilor The Guardian si The Washington Post o serie de documente clasificate care contineau informatii despre programe NSA de monitorizare a cetatenilor americani. Activistul american se afla in prezent in Rusia, unde a primit azil politic temporar.

Presedintia Statelor Unite i-a cerut lui Edward Snowden sa revina pe teritoriul american pentru a fi judecat sub acuzatiile de spionaj si furt de proprietati apartinand institutiilor guvernamentale americane. Intr-o alta rezolutie, adoptata tot joi cu 342 de voturi pentru si 274 impotriva, Parlamentul European avertizeaza ca institutiile europene nu au luat masuri adecvate pentru protejarea cetatenilor UE de operatiuni masive de monitorizare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.