Ministrul Finantelor, Eveline Widmer-Schlumpf, si-a anuntat demisia dupa sapte ani in Guvernul Elvetiei, dupa ce partidul sau conservator a pierdut alegerile din aceasta luna, fiind castigate de o formatiune politica antiimigratie, informeaza site-ul agentiei de presa AFP.

Eveline Widmer-Schlumpf si-a anuntat demisia miercuri, insa nu a precizat clar care sunt motivele acestei decizii, insistand ca plecarea sa din Guvernul elvetian nu are nicio legatura cu alegerile generale din 18 octombrie, in urma carora Partidul Popular Elvetian (SVP) a castigat o treime din mandatele din Parlament.

Demisia sa era asteptata dupa ce Partidul Democrat-Conservator, al carui lider este, a pierdut alegerile, in timp ce SVP si-a consolidat pozitia politica. "Voi pleca din Consiliul Federal (Guvern) la finalul anului", a precizat Widmer-Schlumpf.

Noul parlament ii va alege pe cei sapte membri ai Guvernului elvetian in decembrie, dar majoritatea mandatelor din Parlament nu va influenta in mod direct formarea Guvernului. Cele sapte posturi sunt distribuite, in mod traditional, intre partidele majore de dreapta si de stanga, in baza unui acord vechi tacit.

Dar popularitatea SVP - a devenit cel mai mare partid din anii 1990 in Elvetia - pune presiune asupra sistemului, care a permis Guvernului Elvetiei sa mentina un nivel egal al compozitiei politice in ultimii 40 de ani. In 2003, SVP a solicitat alocarea a doua locuri in Guvern, in loc de unul singur. Widmer-Schlumpf, care atunci facea parte din factiunea moderata a SVP, a castigat al doilea loc in Guvern in 2007, dar a fost eliminata din partid din cauza disensiunilor politice.

Si-a pastrat locul in Guvern si a creat Partidul Democrat-Conservator, care, la ultimele alegeri, a castigat peste 4% din voturi. SVP a inregistrat un procent de 29,4% la alegerile din 18 octombrie, ajungand sa ocupe 65 din totalul celor 200 de locuri ale Camerei Inferioare a Parlamentului elvetian, scrie MEDIAFAX.

SVP a facut campanie impotriva imigratiei, diferite grupari ale partidului prezentand imagini dure cu musulmani. Totusi, partidul a avut o abordare mai moderata fata de anii trecuti, adoptand sloganul: "Ramaneti liberi".

Citeste si:
Israelul cere demisia secretarului general al ONU. Guterres:...
Israelul cere demisia...

Anul trecut, Elvetia a votat sa limiteze numarul de imigranti care pot intra in tara, intr-un referendum sustinut de SVP. Elvetia nu a fost afectata de valul masiv de imigranti si solicitanti de azil din Uniunea Europeana, majoritatea indreptandu-se spre Germania si Austria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.