Armata rusa a testat, miercuri, o racheta intercontinentala, lansata din poligonul Plesetk, situat in nord-vestul Rusiei, anunta Comandamentul fortelor strategice ruse, precizand ca testul a fost un succes.

O racheta balistica intercontinentala de tip Iars (n.red - SS-27 Mod. 2, conform terminologiei NATO) a fost lansata din Poligonul aerospatial Plesetk, situat la 800 de kilometri nord de Moscova, in nord-vestul Rusiei.

Testul a avut loc miercuri la ora 14.30 (13.30, ora Romaniei), a declarat, potrivit Itar-Tass, colonelul Igor Iegorov, purtatorul de cuvant al Comandamentului fortelor strategice ruse, scrie MEDIAFAX.

Racheta a atins o tinta situata in Peninsula Kamceatka, in Extremul Orient rus. "Testul a avut rolul de a demonstra eficienta rachetelor de acest tip, fabricate la o uzina din orasul rus Votkins. Racheta a atins o tinta din Poligonul Kura, in Peninsula Kamceatka. Testul a fost un succes total", a dat asigurari oficialul militar rus.

Potrivit Ministerului rus al Apararii, rachetele de acest tip sunt echipate cu focos multiplu de tip RS-24, care sporeste eficienta atacurilor balistice intercontinentale. Focosul de tip RS-24 va fi elementul-cheie al capacitatilor balistice strategice ruse, precizeaza institutia.

Statele Unite au efectuat acum o saptamana, in largul Marii Britanii, un test pentru interceptarea unei rachete balistice, verificand sisteme de tip SM-3, similare cu cele care vor fi instalate in Romania. Un obuz balistic fara incarcatura a fost interceptat cu un sistem de tip Aegis SM-3 maritim. Un sistem SM-3 terestru va fi instalat in baza antiracheta de la Deveselu (judetul Olt).

Dupa acest test, presedintele rus, Vladimir Putin, afirma ca extinderea sistemului antiracheta al Statelor Unite in Europa de Est reprezinta o amenintare la adresa capacitatilor nucleare ruse, exprimand preocupare ca infrastructura ofensiva a NATO se apropie de frontierele ruse si evocand un scenariu "foarte periculos". Rusia a avertizat ca elementele antiracheta care urmeaza sa fie instalate la Deveselu reprezinta incalcari ale Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), cerand Romaniei si SUA sa constientizeze "responsabilitatea" montarii acestor sisteme si sa renunte la plan "cat nu este prea tarziu". Decizia de instalare a sistemelor de tip MK-41 (n.red. - Aegis, conform terminologiei NATO) "risca sa devina o provocare grava la adresa securitatii internationale", a declarat recent Mihail Ulianov, director al Departamentului pentru neproliferare si controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe. "Acest pas va fi o noua incalcare flagranta de catre Statele Unite a Tratatului fortelor nucleare intermediare", a acuzat oficialul rus. "Statele Unite si Romania trebuie sa inteleaga amploarea reala a responsabilitatii acestui sistem si sa isi dea seama ca pot renunta la acest plan cat nu este prea tarziu", a adaugat Mihail Ulianov.

Citeste si:
Sorin Bontea a avut primul job la 16 ani. Nu i-a fost deloc ușor:...
Sorin Bontea a avut primul...

Moscova a acuzat de multe ori ca sistemele antiracheta care urmeaza sa fie instalate in Romania si Polonia reprezinta incalcari ale prevederilor Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF). In martie, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, afirma ca sistemele MK-41 (Aegis) sunt utilizate pentru rachete cu raza medie si lunga de actiune - sisteme interzise prin Tratatul fortelor nucleare intermediare. Washingtonul a exprimat propriile nemultumiri privind presupuse incalcari ale Tratatului de catre Rusia.

Ca reactie la acuzatiile Moscovei, Presedintia Statelor Unite a comunicat in mai multe randuri ca sistemul american de aparare antiracheta care va fi amplasat in Romania nu incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.