Austria, Albania, Bulgaria, Croatia, Germania, Grecia, Macedonia, Romania, Serbia, Slovenia si Ungaria au convenit duminica, la Bruxelles, sa coopereze inca de luni pentru a incetini afluxul de migranti catre Europa pe "ruta din Balcani", relateaza La Libre Belgique, prezentand principalele masuri.

Site-ul ziarului belgian, care preia un material AFP, precizeaza ca este vorba despre principalele puncte ale declaratiei comune de duminica, adoptate la finalul unui mini-summit de urgenta, catalogat drept o "confernta a Balcanilor" si care reia principalele propuneri prezentate de catre presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

  • Imbunatatirea schimbului de informatii - zilnic -, anuntarea deplasarii migrantilor pe ruta din Balcanii Occidentali si evaluarea nevoilor de sustinere.
  • Impiedicarea deplasarii refugiatilor dintr-o tara in alta, fara ca a doua tara sa fie informata: "in circumstantele actuale, vom descuraja deplasarea refugiatilor sau migrantilor catre o frontiera a altei tari din regiune. O politica de a lasa sa treaca refugiatii fara a informa o tara vecina nu este acceptabila. Acest este valabil pentru toate tarile aflate de-a lungul rutei".
  • Imbunatatirea conditiilor de primire a migrantilor, prin cresterea capacitatilor, pentru a atinge 100.000 de locuri in Grecia (50.000) si in Balcanii Occidentali (50.000).
Grecia a acceptat astfel sa creeze, cu ajutorul Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR), 30.000 de locuri in centre de primire, pana la sfarsitul anului Intr-o a doua faza, 20.000 de locuri urmeaza sa fie create prin plasare la familii si in locuinte cu chirie, subventionate de UNHCR.

Celelalte 50.000 de locuri urmeaza sa fie create de-a lungul rutei Balcanilor, in coordonare cu ONU.

Acordul prevede, de asemenea, o colaborare stransa cu institutii financiare internationale precum Banca Europeana pentru Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), in vederea sustinerii eforturilor financiare ale tarilor vizate.

  • Infruntarea fluxului de migranti prin asigurarea unei capacitati complete de inregistrare, cu utilizarea la maximum a datelor biometrice, in cooperare cu agentiile europene pentru schimbul de informatii.
Liderii prevad totodata sa-si intensifice eforturile la nivel national pentru a repatria migranti care nu au nevoie de protectie internationala, in cooperare cu Agentia europeana pentru supravegherea frontierelor externe FRONTEX.

Ei urmeaza de asemenea sa actioneze impreuna cu CE si Frontex pentru o consolidare a cooperarii in vederea readmisiei in tari terte, si sa-si intensifice cooperarea in special cu Afganistanul, Bangladeshul si Pakistanul.

  • O mai buna gestionare a situatiei la frontiere, prin finalizarea si implementarea planului de actiune dintre UE si Turcia - anuntat la ultimul summit UE, pe 15 octombrie.
  • O mai buna combatere a traficului de persoane si a calauzelor, prin consolidarea actiunilor cu ajutorul INTERPOL, Frontex si EUROPOL.
  • O mai buna informare a migrantilor si refugiatilor cu privire la drepturile si obligatiile pe care le au.
  • Monitorizarea implementarii acestor angajamente o data pe saptamana, in coordonare cu CE.
Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.