Bilantul in cazul cutremurului cu magnitudinea de 7,5 a ajuns la 129 morti in Afganistan, Pakistan si India, in timp ce peste 800 de persoane au fost ranite, informeaza site-ul agentiei de presa AP.

[Update]

Televiziunea nationala din Pakistan a anuntat ca cel putin 94 de persoane au murit in urma cutremurului de luni, in timp ce peste 600 de oameni au fost raniti pe cuprinsul intregii tari. Potrivit autoritatilor afgane, 33 de persoane au murit si peste 200 au fost ranite in Afganistan. Alte doua decese au fost inregistrate in India.

In provincia Nangarhar, din estul Afganistanului, opt persoane au murit si alte 78 au fost ranite. Hazrat Hussain Mashreqiwal, purtatorul de cuvant al politiei din provincia Nangarhar, a precizat ca mai multe case au fost distruse in orasul Jalalabad.

Abdul Latif Khan, reprezentant al Managementului pentru Dezastre al provinciei Khyber Pakhtunkhwa din nord-vestul Pakistanului, a declarat ca in zona respectiva au fost inregistrate 48 de decese. Un alt oficial pakistanez, Mussarrat Khan, a anuntat ca 16 persoane au murit in regiunile tribale de la granita cu Afganistan.

Potrivit unui mesaj postat pe Twitter de un inalt oficial afgan, cutremurul de luni a fost cel mai mare dezastru de acest fel inregistrat in ultimele decade. In Afganistan, a fost convocata o intalnire de urgenta cu oficialii Managementului pentru Dezastre pentru a se stabili masurile urgente pentru gestionarea crizei.

Un oficial pakistanez din cadrul echipelor de interventie, Mohammad Bilal, anuntase anterior ca cel putin cinci persoane au murit in nord-vestul Pakistanului si peste 100 de oameni au fost raniti in urma prabusirii cladirilor in provincia Khyber Pakhtunkhwa. Pana in prezent au fost inregistrate 33 de decese in tara.

Seful armatei din Parkistan, Raheel Sharif, a ordonat trimiterea militarilor in zonele afectate de cutremur. In capitala Indiei, New Dehli, cutremurul s-a resimtit mai usor. In orasul indian Srinagar, cutremurul a durat 40 de secunde.

Citeste si:
Cinci cutremure în România, în doar două ore. Ce magnitudini au...
Cinci cutremure în România,...

Doua persoane au murit din cauza infarctelor suferite in timpul cutremurului, printre care o femeie in varsta de 65 de ani din orasul Kashmiri din provincia Baramulla si o alta de 80 ani din orasul Bijbehara, au anuntat autoritatile indiene.



Cel putin 12 eleve au murit intr-o busculada in timp ce incercau sa iasa din cladirea scolii din cauza cutremurului, in provincia Takhar, din Afganistan. Alte 30 de eleve au fost ranite, fiind transportate la spitalul din provincia Takhar, potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului provinciei Takhar, Sonatullah Taimor.

Centrul de Geologie din SUA a evaluat cutremurul din sudul Asiei de luni la o magnitudine de 7,7, epicentrul sau fiind localizat in provincia Badakhshan, din nordul Afganistanului, aflata la granita cu Tadjikistan si cu China.

Potrivit Centrului de Geologie din SUA, cutremurul a avut o adancime de 213 kilometri si s-a produs la 73 de kilometri de capitala provinciei Badakhshan, Fayzabad. "Au fost raportate victime si pagube" in multe zone din Badakhshan, a precizat Abdullah Humayoon Dehqan, directorul de management al dezastrelor nationale din provincia Badakhshan.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Accesul la electricitate a fost intrerupt in aproape toata regiunea capitalei afgane, Kabul, unde cutremurul a fost resimtit pentru 45 de secunde, timp in care cladirile s-au deplasat, peretii au crapat si masini au fost rasturnate. Autoritatile din capitala afgana nu pot fi contactate din cauza ca accesul la mijloacele de comunicare este in continuare restrictionat in toata tara.

Cutremurul a fost resimtit si in Pakistan, potrivit unui oficial al Departamentului de Meteorologie, Zahid Rafiq. In Islamabad, cladirile s-au deplasat si s-a creat panica pe strazi, in timp ce oamenii erau evacuati din cladiri, scrie MEDIAFAX.

Cel putin cinci persoane au murit in nord-vestul Pakistanului si peste 100 de oameni au fost raniti in urma prabusirii cladirilor in provincia Khyber Pakhtunkhwa, potrivit unui oficial din cadrul echipelor de interventie, Mohammad Bilal.

Citeste si:
Noua Bursă de Diamante din India - mai mare decât Pentagonul
Noua Bursă de Diamante din...

In regiunea de sud a Asiei, s-au mai produs cutremure puternice de magnitudini asemanatoare. In 2005, in urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,6 au murit 75.000 de persoane. In luna aprilie a acestui an, in Nepal a avut loc cel mai mare cutremur din istoria tarii, fiind inregistrate 9.000 de decese si peste 900.000 de gospodarii distruse sau avariate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.