UE risca sa se prabuseasca, in cazul in care nu ajunge la un acord asupra unui plan prin care sa gestioneze afluxul de refugiati prin Balcani, a avertizat premierul Sloveniei duminica, pe fundalul unor schimburi de replici cu privire la cine este de vina pentru criza.

La noua zile dupa ce Ungaria si-a inchis frontiera in sud, determinand fluxul de migranti fara precedent sa treaca prin Slovenia, premierul Miro Cerar a lansat un apel dramatic catre liderii central si est-europeni reuniti de urgenta la Bruxelles.

"Daca nu gasim o solutie astazi, daca nu facem tot ceea ce putem astazi, atunci este sfarsitul Uniunii Europene", a spus Cerar duminica.

"Daca nu livram actiuni concrete, cred ca Europa va incepe sa se destrame", a declarat el pentru presa. Refugiati, care pleaca din calea razboiului si oprimarii pentru a-si face o noua viata in Germania si Europa de Nord, continua sa soseasca prin vestul Balcanilor pe o ruta mai catre vest, prin Slovenia, dupa ce Ungaria a finalizat bariera la frontiera. Din 17 octombrie, peste 62.000 de migranti au sosit in Slovenia, iar aproximativ 14.000 traversau tara duminica.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat ca tara sa este "observator" in aceasta criza, de cand si-a inchis frontiera, si ca nu are ce sfaturi sa le ofere celorlalti lideri. Insa aceasta aparenta detasare nu era impartasita de multi la reuniune. Presedintele macedonean Gjorge Ivanov a declarat, citandu-l pe Benjamin Franklin, eroul independentei Statelor Unite, ca "daca nu ramanem impreuna, vom spanzura separat".

Odata cu apropierea iernii, Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene (CE), i-a invitat pe liderii Austriei, Bulgariei, Croatiei, Macedoniei, Germaniei, Greciei, Romaniei, Serbiei, Sloveniei si Ungariei la Bruxelles, pentru a cauta o abordare comuna. Peste 680.000 de migranti si refugiati au traversat anul acesta in Europa, pe mare, fugind din calea razboiului si saraciei din Orientul Mijlociu, Africa si Asia, potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratii (OIM).

Citeste si:
Când am putea intra în Schengen. România e de acord să primească...
Când am putea intra în...

Dupa ani de criza economica, guvernele Europeii se straduiesc sa faca fata unui aflux de oameni care fug din calea razboiului si oprimarii din tari ca Siria, in care interventia Rusiei a complicat eforturile de a pune capat celor aproape cinci ani de razboi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.