Bulgaria, Romania si Serbia vor fi pregatite sa-si inchida frontierele migrantilor, in cazul in care Germania si Austria vor face acest lucru, a declarat sambata premierul bulgar Boiko Borisov, transmite Novinite.com.

"Nu ne vom expune tarile presiunii devastatoare a milioanelor de oameni care vor veni", a declarat Borisov la finalul unei intalniri, la Sofia, cu premierii Romaniei Victor Ponta si Serbiei Aleksandar Vucici.

"Nu ne vom lasa tarile sa devina zone-tampon", a subliniat el.

"Valuri uriase de refugiati se duc la vecinii nostri din Serbia, via Grecia si Macedonia. Daca Germania, Austria si alte tari isi inchis frontierele terestre, cele trei tari ale noastre sunt pregatite sa le inchida si ele in acelasi fel", a continuat Borisov. Premierul Bulgar si-a exprimat ingrijorarea fata de "lipsa unui scop strategic final" in abordarea afluxului precedent de migranti din Europa si a indemnat la sustinerea acordului recent dintre UE si Ankara in vederea mentinerii a milioane de refugiati intre frontierele Turciei.

"Cat de departe va merge acest val? Unde vor munci acesti refugiati? Cum vor fi integrati? Unde vor studia copiii lor?", a intrebat Borisov.

Borisov, Ponta si Vucici s-au intalnit la Sofia, in cadrul celei de a doua reuniuni a "Grupului de la Craiova", pentru a relua discutiile privind cooperarea in domenii precum energia, transporturile, afacerile interne, agenda digitala/telecomunicatii si Strategia UE pentru Regiunea Dunarii.

Prima intalnire formala a acestui grup a avut loc la Craiova, la 24 aprilie, in marja sedintei de Guvern comune Romania-Bulgaria.

"Vor fi reluate discutiile privind stadiul si perspectivele cooperarii in domeniile: energie, transporturi, afaceri interne, agenda digitala/telecomunicatii, precum si proiectele care vor fi promovate in cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii. Va fi analizata, de asemenea, situatia interconectarii infrastructurii celor trei tari (rutiera, cale ferata, conectare retele de electricitate si gaze), precum si modalitatile de atragere de fonduri pentru finantarea acestora. Evolutiile regionale de interes, precum problema migratiei, Balcanii de Vest, Parteneriatul Estic vor figura, de asemenea, pe agenda de discutii", anunta vineri biroul de presa al Guvernului Romaniei.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Presedintele Klaus Iohannis urmeaza sa participe duminica la o reuniunea pe tema migratiei, la Bruxelles, si la care vor lua parte zece sefi de stat sau de guvern, inclusiv Borisov si Vucici. Liderii UE si din Balcani urmeaza sa ia in considerare un sprijin pentru crearea unei noi misiuni de control la frontiera, la granita dintre Grecia, Albania si Macenonia, potrivit proiectului unei declaratii comune a acestui mini-summit de urgenta convocat de catre presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

Noua operatiune a Agentiei FRONTEX ar urma sa se concentreze atat asupra controalelor la iesire, cat si asupra "inregistrarii refugiatilor si migrantilor care nu au fost inregistrati inca in Grecia", potrivit proiectului declaratiei comune. Mini-summitul are obiectivul sa determine tarile aflate pe ruta din Balcanii de Vest a migratiei sa-si uneasca fortele in fata afluxului de refugiati si migranti care cauta sa ajunga in state bogate din nordul si vestul Europei.

Citeste si:
Când am putea intra în Schengen. România e de acord să primească...
Când am putea intra în...

La mini-summit urmeaza sa ia parte cancelarul austriac Werner Faymann, premierul bulgar Boiko Borisov, premierul croat Zoran Milanovic, cancelarul german Angela Merkel, premierul grec Alexis Tsipras, presedintele macedonean Gorge Ivanov, presedintele roman Klaus Iohannis, premierul sarb Aleksandar Vucici, premierul sloven Miro Cerar si premierul ungar Viktor Orban.

Inaltul Comisar ONU pentru refugiati Antonio Guterres, presedintele UE Donald Tusk si directorii Frontex si Biroului European de Sprijin pentru Azil (EASO) urmeaza, de asemenea, sa participe la reuniune.

Potrivit proiectului declaratiei comune, liderii vor fi indemnati sa isi intensifice coordonarea, schimbul de informatii, sa ofere mai multe adaposturi si servicii de baza migrantilor si sa fie de acord ca "o politica de trimiterea a refugiatilor intr-o tara vecina nu este acceptabila".

Citeste si:
UE vrea să contracareze Rusia prin „diplomație alimentară” în...
UE vrea să contracareze Rusia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.